RADNO JE ISKORIŠTAVALI

Tužilaštvo BiH o akciji SIPA-e: Žrtva trgovine ljudima se nalazi na sigurnoj lokaciji

Tužilaštvo BiH, SIPA i agencije za provedbu zakona nastavljaju dokumentiranje kaznenog djela i prikupljanje dokaza u ovom predmetu

Tužilaštvo BiH. Printscreen

H. J. I.

27.6.2023

Prema nalogu postupajućeg tužioca, policijski djelatnici SIPA-e, na području Gradačca, proveli su aktivnosti na pretresima, lišenjima slobode i ispitivanjima osumnjičenih osoba, državljana Bosne i Hercegovine, osumnjičenih za kazneno djelo međunarodne trgovine ljudima.

Žrtva zbrinuta uz podršku NVO sektora

Identificirana žrtva, zbrinuta je uz podršku NVO sektora i nalazi se na sigurnoj lokaciji.

Osumnjičene osobe terete se da su, iskoristivši težak položaj žrtve i činjenicu da se nalazi hiljadama kilometara od matične zemlje, žrtvu radno iskorištavali do granica izdržljivosti, za različite poslove, a bili su joj oduzeti dokumenti i uskraćena sloboda kretanja.

Nastavlja se prikupljanje dokaza

Nakon provedene akcije, traumatizirana žrtva zbrinuta je, te je korištena i podrška Službenika za podršku svjedocima Tužilaštva BiH, kao i uposlenika nevladinog sektora, aktivnih u pružanju podrške žrtvama u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Tužilaštvo BiH, SIPA i agencije za provedbu zakona, nastavljaju dokumentiranje kaznenog djela i prikupljanje dokaza u ovom predmetu.

Zbog osjetljivosti predmeta, kao i zaštite žrtve, u ovom trenutku ne možemo dati više informacija ili detalja, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.