PODUZETE MJERE

Afrička svinjska kuga potvrđena u BiH: Proširila se na 20 gazdinstava

Pozvalo je vlasnike svinja da svaku smrt životinja prijave veterinarskom inspektoru ili veterinaru

Zaraza je registrirana na 20 gazdinstava gdje je ukupno 498 svinja. Facebook (Fotografija ne opisuje događaj iz teksta)

A. O.

27.6.2023

U BiH su u 20 gazdinstava registrirani slučajevi obolijevanja svinja od afričke kuge, zbog čega su poduzete mjere koje uključuju uklanjanje zaraženih životinja i zabranu njihova transporta.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS saopćilo je da je bolest potvrđena u selima u Semberiji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Do danas je od afričke kuge uginula 31 svinja.

Zaraza je registrirana na 20 gazdinstava gdje je ukupno 498 svinja, od kojih je dio eutanaziran, a ostale su u postupku uklanjanja.

Ministarstvo je najavilo kako će nastaviti pratiti situaciju i poduzimati mjere s ciljem suzbijanja i sprječavanja širenja te zarazne bolesti.

Pozvalo je vlasnike svinja da svaku smrt životinja prijave veterinarskom inspektoru ili veterinaru. Zabranjeno je premještanje životinja, a ograničeno je i njihovo kretanje na farmama. Vlasti su naložile postavljanje dezinfekcijskih barijera.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje izvan poslovnog prostora.

Zabranjen je i rad stočnih tržnica na teritoriju grada Bijeljine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.