BANJA LUKA

Narodna skupština RS prihvatila veto Željke Cvijanović

Cvijanović je kazala da je ova odluka zapravo odnos RS-a prema aktuelnoj situaciji na Kosovu

Željka Cvijanović. predsjednikrs.net / B. Zdrinja

S. S.

27.6.2023

Poslanici u Narodnoj skupštini RS podržali su veto predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na jedinstvenu tačku o tri sporazuma iz Berlinskog procesa.

Veto je podržan na posebnoj sjednici NSRS, a nakon toga je uslijedio prisutnih.

Poslanici su usvojili odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, usvojen bez konsenzusa na šestoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 21. juna, veoma štetan po vitalne interese RS.

Cvijanović je u uvodnom obraćanju povodom zahtjeva za blokiranje olakšica za osobe s Kosova istakla da je ova odluka zapravo odnos RS-a prema aktuelnoj situaciji na Kosovu. Riječ o tome da je postavljen veto na prelazak granice za državljane ove dvije države samo sa ličnim kartama. 

Usvojena je i odluka o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, usvojen bez konsenzusa na šestoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 21. juna, veoma štetan po vitalne interese RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.