REAKCIJE

Ambasada Velike Britanije: Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH

Jučerašnja odluka NSRS može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života, istakli su

Oglasili se iz Ambasade Velike Britanije. Printscreen

H. J. I.

28.6.2023

Narodna skupština RS jučer јe na Osmoј posebnoј sјednici usvoјila neustavni Zakon o neprimјenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – po hitnom postupku, a na priјedlog predsјednika RS, narodnih poslanika i Vlade RS, uz prihvaćen amandman Kluba poslanika SDS. 

Povodom ove odluke, oglasili su se iz Ambasade Velike Britanije u BiH. 

- Na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u Bosni i Hercegovini. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavljaju primat Ustava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje. Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH. Za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu potreban je angažman i doprinos svih grupa diljem zemlje. To je u srži Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izabrani predstavnici Republike Srpske su odabrali da onemoguće građane u Republici Srpskoj da imaju svoj glas u Ustavnom sudu BiH. To nije mudar potez i može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života - navode iz ambasade Velike Britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.