UHAPŠENO 11 OSOBA

Tužilaštvo BiH o aferi "Diplome": Prikupljamo dokaze, odluku još nismo donijeli

Radi se o opsežnom predmetu koji se odnosi na veći broj osoba i događaja, navedeno je iz Tužilaštva

Oglasili se iz Tužilaštva BiH o aferi "Diplome". Printscreen

H. J. I.

28.6.2023

Istraga u predmetu "Klaster", koji se odnosi na sumnju da su u BiH prodavane diplome visokoškolskih ustanova, u toku je i vrše se potrebna vještačenja i prikupljanja dokaza, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Tužilaštva BiH. 

Radi se o opsežnom predmetu

Riječ je, podsjetimo, o pompezno izvedenoj akciji, koja datira iz febuara ove godine, nakon čega nema gotovo nikakvih informacija o istrazi.

- Radi se o opsežnom predmetu koji se odnosi na veći broj osoba i događaja. Kada bude donesena tužiteljska odluka, javnost će biti informirana - rekao je za "Nezavisne novine" Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kupovina diploma na benzinskoj pumpi

U ovoj akciji je, podsjetimo, uhapšeno 11 osoba, mahom rukovodilaca privatnih fakulteta i univerziteta, a potom se oglasio i Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH.

- Predmetom su obuhvaćeni privatni fakulteti kroz koje smo dokazali zloupotrebe, ali ako dođemo do dokaza da i na javnim fakultetima postoji toga, naravno da ćemo djelovati. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao - rekao je tada Kajganić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.