ISTRAGE

Hoće li SIPA izuzeti Osmicinu diplomu

Osman Mehmedagić oglušio se i na hitni akt Tužilaštva koji je upućen na njegovu adresu prije sedam dana

Mehmedagić: Nikome ne odgovara za svoj (ne)rad

M. AŠČIĆ

18.4.2019

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, već mjesec dana ignorira zahtjev Tužilaštva BiH da dostavi diplomu o završenom visokoškolskom obrazovanju.

Sve se krije

U zahtjevu je navedeno da, osim Mehmedagića, moraju biti dostavljene i diplome ostalih rukovodeći službenika OSA-e. Ova policijska agencija, kako smo već pisali, jedina je koja nije postupila po naredbi tužioca koji provodi istragu o lažnim diplomama nakon zahtjeva državnih institucija.

Mehmedagić ignorira i hitni akt Tužilaštva koji je upućen na njegovu adresu prije sedam dana i na taj način direktno izbjegava postupiti po zahtjevu ove pravosudne institucije. Osim toga, Mehmedagić svjesno čini krivično djelo propisano Krivičnim zakonom BiH.

Tužilaštvu BiH sada jedino preostaje da izda naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da izuzme traženu dokumentaciju iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. To će, kako stvari stoje, ubrzo  biti zatraženo, jer je očigledno da Osmica krije diplomu i ne želi da je državni tužioci provjere.

Mediji mjesecima špekuliraju da je Mehmedagić pod stare dane „diplomirao“ na Univerzitetu u Novom Sadu, ali da to krije od javnosti.

Pritisak na pravosuđe

Kada je u pitanju rad OSA-e, ova agencije već godinu nema parlamentarni nadzor, a dosadašnji mandat direktora Mehmedagića obilježen je brojnim zloupotrebama i pokušajima da vrši pritisak na pravosuđe prilikom izbora sudija, tužilaca, pa čak i donošenja pojedinih presuda.

Direktor OSA-e veže se i uz brojne pamfletske aktivnosti, kakve su  prekjučer zabilježene u Ahmićima. Sumnja se da on stoji iza autora pamfleta o jednom stranačkom lideru koje su njegove pristalice dijelile na godišnjicu obilježavanja ubistva 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Počela detaljna provjera

Tužilaštvo BiH detaljno radi na istrazi o lažnim diplomama u policijskim agencijama.  Nakon što su iz Ministarstva sigurnosti BiH i ostalih agencija odgovorili na zahtjev Tužilaštva, tužioci su sada počeli češljati sve diplome i anredili provjeru njihove autentičnosti. Nezvanično saznajemo da nije mali broj sumnjivih diploma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.