POTKOPAVANJE AUTORITETA

Oglasio se OHR: Odluka NSRS je nezakonita, Dodik je najzaslužniji

Visoki predstavnik Šmit nudi političku saradnju svim akterima u RS kako bi pomogao NSRS da ispuni svoju zakonsku dužnost

Šmit: Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve u BiH. Avaz

N. Aj.

28.6.2023

Ne stišavaju se reakcije na odluku NSRS da usvoji neustavni Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta.

Ured visokog predstavnika na čelu s Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) oglasio se na Twitteru.

- Pokušaj NSRS da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH je neprihvatljiv prekršaj protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan izazov vladavini prava u RS i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Ove odluke su nezakonite. Za to je prije svega zaslužan Milorad Dodik. RS mora poštovati svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma - to znači potpuno poštivanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4 - navedeno je u reakciji.

Također, istaknuto je da visoki predstavnik Šmit nudi političku saradnju svim akterima u RS kako bi pomogao NSRS da ispuni svoju zakonsku dužnost, pod uslovom potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Prvi korak može biti odbacivanje ovakvog bizarnog i avanturističkog podrivanja Dejtona, i dejtonskih institucija, od strane Milorada Dodika. Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve u BiH i osiguravanje da se njihova volja odrazi na ishod slobodnih demokratskih izbora - zaključeno je u reakciji OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.