ZASTUPNIK SDA U SKS

Zahiragić o izjavama Nešića: RS je tigar od papira

Građanima Bosne i Hercegovine, svim narodima, treba mir, treba im snažnija ekonomija, treba im razvoj i perspektiva, rekao je

Haris Zahiragić. Fena

S. S.

29.6.2023

Zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić prokomentarisao je to što je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić na društvenim mrežama Brčko distrikt „pripojio“ entitetu RS. On kaže da sto puta ponovljena laž maže postati istina, samo kada se na nju ne odgovara istinom.

- Danas je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić podijelio kartu entiteta RS, a na kojoj je Brčko i okolica, prikazano kao sastavni dio tog entiteta. To je antiustavni čin, posebno jer dolazi od ministra sigurnosti! Entitet RS nema kontinutitet teritorije, iako skoro na svakoj karti koju naprave i objave političari ili institucije iz RS-a, djeluje kao da ima – kazao je Zahiragić.

Dva dijela entiteta

Ističe da Brčko distrikt dijeli RS na dva dijela, zapadni i istočni.

- Ovaj istočni ima nešto povoljniji geopolitički položaj, jer u dubini ima dosta granice Bosne i Hercegovine i Srbije. Međutim, taj dio nije naseljen, pa tako Sarajevo samo ima puno više stanovnika nego čitav Istočni RS. Osim toga, taj dio Bosne i Hercegovine je zapostavljen u svakom smislu od strane vlasti iz Banja Luke. S druge strane, zapadni RS, a u kojem se nalaze Banja Luka, Doboj i Prijedor, dosta je razvijeniji ima više stanovnika, ali se nalazi potpuno okružen sa entitetom FBiH, Brčko distriktom i članicom NATO-a Republikom Hrvatskom - u kojoj za razliku od 1992. nema tzv. "Republike Srpske Krajine". Šta hoću reći? Entitet RS je tigar od papira – naveo je.

Visok stepen autonomije

Dodaje da je njegov savjet da budu zadovoljni time što su se provukli s genocidom i drugim ratnim zločinima, a uz pomoć kojih su dobili ovaj stepen autonomije.

- Građanima Bosne i Hercegovine, svim narodima, treba mir, treba im snažnija ekonomija, treba im razvoj i perspektiva. Zbog toga bi bilo dobro da se konačno političari iz entiteta RS okrenu tim temama. Ukoliko ipak ne žele, neka nastave sa raspakivanjem mirovnog sporazuma, a ako sruše mirovni sporazum, neka ne misle da će imati ovakvu autonomiju na 25.053 km2 - kako Nešić danas, ponosno napisa. Ako me neko pita za moj stav, nikada i nisam imao neke emocije prema Daytonu i unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine koje je on propisao... 51.129 km² - ni metar više, ni metar manje – naveo ja Zahiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.