PREDSJEDNIK NPS-A

Skandalozni istup Banjca, zaprijetio Šmitu: Proći će kao njegovi sunarodnjaci u Drugom svjetskom ratu

Samo neka zna da smo mi slobodarski narod, naveo je Banjac

Darko Banjac. Printscreen

H. J. I.

1.7.2023

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je da visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) "grubo krši međunarodno pravo s obzirom da ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a i da se u RS neće sprovoditi njegove odluke, kao što je današnja kada je saopćio da stavlja van snage odluke Narodne skupštine RSo neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

"Šmit je licemjer"

- Kristijan Šmit je licemjer koji je došao iz Njemačke jer nije izabran u skladu s pravom i zakonom - rekao je Banjaac.

On je naveo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine bez prisustva sudije iz RS mijenjao pravilnik, što nije smio niti je to mogao. 

Banjac je rekao da će se RS boriti protiv toga i dodao da odluke, koje je saopćio Šmit, ne važe za RS.

- One nisu validne, ne vrijede ništa. Meni je žao Šmita zato što pokazuje te osobine koje je nekada imao njegov narod u Drugom svjetskom ratu. Mora da zna da ovo nije Drugi svjetski rat, mora da zna da je ovo slobodna zemlja i da ćemo se boriti protiv svakog urušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine - istakao je Banjac, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

"Riječ o lakrdiji"

On je dodao da upravo Kristijan Šmit ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

- Lažni visoki predstavnik neka objasni kako se može predstavljati visokim predstavnikom kada ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti i neka objasni kako je Ustavni sud BiH bez prisustva sudije iz RS mijenjao pravila - rekao je Banjac.

On je istakao da je riječ o lakrdiji.

- Samo neka zna da smo mi slobodarski narod. Proći će kao njegovi sunarodnjaci u Drugom svjetskom ratu - poručio je Banjac na kraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.