BROJNI SUSRETI

Vinko Puljić posjetio Goražde: Služio svetu misu u kapelici Sveti Dominik

Uvijek mi je bilo posebno doći u Goražde, radi Drinskih mučenica i zajednice koja se okuplja ovdje, poručio je Puljić

Kardinal Puljić posjetio Goražde. Printscreen

H. J. I.

2.7.2023

Penzionisani vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić danas je posjetio Goražde gdje služio svetu misu u kapelici Sveti Dominik.

Osim susreta sa vjernicima katoličke vjeroispovijesti i goraždanskim župnikom don Josipom Tadićem on je sa predstavnicima kantonalnih i gradskih vlasti obišao spomenik blaženim Drinskim mučenicama, ali i spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda te Zavičajni muzej i Most ispod mosta u ovom gradu.

Simbol hrabrosti i svjedočenje vjere

- Uvijek mi je bilo posebno doći u Goražde, radi Drinskih mučenica i zajednice koja se okuplja ovdje, male zajednice koju sam htio ohrabriti svojom blizinom i molitvom, jer koliko god bila mala zajednica ona treba biti svjetlo svijeta i u tom duhu je ohrabrenje toj zajednici da ne klone. Meni je drago što je šira javnost upoznala i prihvatila Drinske mučenice kao simbol hrabrosti i svjedočenje vjere i zato brojni rado dolaze ovdje. Za crkvu koja se gradi posebno zahvaljujem župniku koji je s puno umješnosti i ljubavi izorganizirao brojne strukture kako bi se ta crkva digla, puno je urađeno, ali ima još puno da se uradi. Razgovarao sam sa kantonalnim premijerom i gradonačelnikom i vlasti su svjesne i žele pomoći da se na neki način otvore vrata Goražda mnogim ljudima koji žele ovdje doći, moliti se Drinskim mučenicama, a ta crkva je posebno mjesto gdje će se moći okupljati i slaviti boga i ujedno doživjeti ovo mjesto kao gostoprimljivo - poručio je Puljić.

Kafa, baklave i sok od ruža

Svoju posjetu Goraždu penzionisani kardinal Vinko Puljić iskoristio je i za susret sa građanima Goražda, a dobri domaćini, djeca čuvenog goraždanskog prodavača kokica rahmetli Ahma Velića dočekali su ga sa kafom, baklavom i sokom od ruže. Razgovaralo se o svemu, sem politici.

- Ma zapravo često puta oni koji imaju vlast stvore nezdravu klimu i ljude još više hvata strah, zato smatram da je potrebno doći s pozitivnom energijom i porukom i biti ohrabrenje ljudima da prihvate život jer u tom životu svi smo mi ljudi od krvi i mesa i trebamo poštivati jedni druge, prihvaćati jedni druge i sarađivati jedni s drugima jer ova zemlja ima dovoljno kruha, samo trebaju prestati da je kradu - kazao je Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.