KADAR SNSD-A

Milić odgovorio Zvizdiću: "Distrikt Brčko osigurava teritorijalni kontinuitet RS"

Zato, vikend je i pravo vrijeme da se, konačno, pročita i Arbitražna odluka, kao i Dejtonski Ustav BiH, naveo je Milić

Siniša Milić i Denis Zvizdić. Printscreen

H. J. I.

2.7.2023

Predsjednik Skupštine Distrikta Brčko, Siniša Milić (SNSD), žustro je reagirao na apel Denisa Zvizdića upućen NATO Alijansi da u skladu sa članom 7. Statuta Brčko Distrikta BiH, pošalje vojnike u Brčko. Poslije takve odluke, Dodik više nikada ne bi spomenuo secesiju, naveo je kratko Zvizdić.

"Jens Stoltenberg za raju"

- Umjesto bilo kakvog dubljeg reagovanja na ovakvu nebulozu, kao i odgovora "Jensu Stoltenbergu za raju", alijas Denisu Zvizdiću, na njegovu izjavu kako je vrijeme da NATO vojnici dođu u Brčko, dovoljno je citirati dijelove Konačne arbitražne odluke, kao i Ustav BiH. Tako, u poglavlju IV Arbitražne odluke, koje se bavi zaštitom relevantnih interesa strana u arbitražnom procesu, u paragrafu 51, piše: "Šta više, iako će prema sadašnjoj odluci teritorijom oblasti Brčko upravljati vlada Distrikta, po principu samouprave, teritorija Republike Srpske zadržava kontinuitet koji je prikazan na Dejtonskim mapama" - navodi Milić.

"Teritorijalni kontinuiter RS"

Dalje, navodi Milić, u paragrafu 52 istog poglavlja piše: "Šta više, pošto će veličina teritorije koja se dodaje Republici Srpskoj, u skladu sa principom kondominijuma biti veća od one koja se dodaje Federaciji, procenat teritorijalnog udjela Republike Srpske će se ovom Odlukom povećati".

- Nema sumnje da se Arbitražna odluka, kako god da je donesena, mora pojmiti kao neprotivrječni dio jedne cjeline, tj. zaokruženog pravnog sistema, koji se zove Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH, kako to, uostalom priznaje i tvorac Arbitraže odluke. Dakle, kao pravna fikcija ili pak kao stvarna činjenica – u pogledu pravnih posljedica jednog ili drugog shvatanja svejedno je – distrikt Brčko, osigurava teritorijalni kontinuitet Republike Srpske. Zato, vikend je i pravo vrijeme da se, konačno, pročita i Arbitražna odluka, kao i Dejtonski Ustav BiH - napisao je, između ostalog, Milić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.