DJELUJE PROTUUSTAVNO

Reakcija NiP-a na Nešićevu kartu entiteta RS: Neprihvatljivo je da državu destabilizuje ministar čiji je zadatak sigurnost svih građana

Očekujemo i reakciju Tužilaštva BiH jer je ovo očigledno smišljen akt o daljoj destabilizaciji BiH na najosjetljivijem području

Iz NiP-a Brčko reagirali na Nešićevu objavu. NiP / Printscreen

N. Aj.

29.6.2023

Iz stranke Narod i pravda Brčko reagirali su na objavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića koji je objavio kartu bh. entiteta RS u kojoj je "pripojio" i Brčko distrikt.

Poručeno je da je to samo nastavak Nešićevog secesionističkog ponašanja.

- Svojom reakcijom je nakon donošenja neustavnog zakona o neprimjenjivanju presuda Ustavnog suda BiH na području RS od NSRS očigledno nastavio sa secesionističkim ponašanjem jer je svojom izjavom doveo u pitanje i konačnu Arbitražnu odluku za Brčko distrikt BiH, čime je nastavio podrivanje Ustava BiH jer je jedini amandman na Ustav BiH upravo jednoglasno usvojen vezan za Brčko distrikt, te javno crtanje karte na kojoj se teritorij Brčko distrikta BiH nalazi u RS, je jasna namjera ministra Nešića da djeluje protuustavno - poručili su iz NIP-a Brčko.


Naglašeno je da zahtijevaju reakciju međunarodnih aktera, visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), ali i Tužilaštva BiH.

- Narod i Pravda Brčko distrikta BiH apeluje viskom predstavniku Šmitu, supervizoru za Brčko distrikt BiH Džonatanu Menutiju (Jonathan Mennuti), arbitru za Brčko distrikt BiH Klintu Viliamsonu (Clint Williamson) da ovakva ponašanja sankcionišu i to u samom začetku i preduprijede. Također očekujemo i reakciju Tužilaštva BiH jer je ovo očigledno smišljen akt o daljoj destabilizaciji BiH na najosjetljivijem području a što je posebno neprihvatljivo od ministra čiji je osnovni zadatak sigurnost svih građana BiH - saopćeno je iz NIP-a Brčko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.