POTVRDILA MINISTRICA

Sud BiH odgodio isplatu 30 miliona maraka RS

Ovakve stvari se zasigurno u svijetu nigdje ne dešavaju, rekla je Vidović

Vlada RS. Dejan Rakita / PIXSELL

S. S. / Glas Srpske

3.7.2023

Sud BiH ponovo je odgodio izvršenje pravosnažne presude po kojoj Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH treba RS da isplati 30 miliona maraka s kamatom, rekla je “Glasu Srpske” ministrica finansija RS Zora Vidović.

Naglasila je da su dobili informaciju od Pravobranilaštva BiH da je Sud BiH ponovo odgodio izvršenje pravosnažne presude i to do 18. juna 2024. godine.

Uložena žalba

– Na tu najnoviju sudsku odluku, koju smo uspjeli dobiti preko Pravobranilaštva BiH, već smo se žalili. Vidjet ćemo šta će biti i da li će ovaj put biti ikakvog efekta od podnesene žalbe – poručila je Vidović.

Naglasila je da je svaki komentar na praksu prolongiranja sopstvenih presuda od Suda BiH suvišan.

– Ovakve stvari se zasigurno u svijetu nigdje ne dešavaju. Sud svoju izvršnu presudu odgađa po ko zna koji put. Mi zaista više i ne znamo kome bismo se žalili. Pisali smo već Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, ali i na adrese drugih institucija. Ovo je nepodnošljivo. Ne znam kako da naplatimo ono što je sam Sud presudio – rekla je Vidovićeva.

Naglasila je da je spomenuta suma novca, odnosno 30 miliona s kamatom koje RS treba da dobije, već izgubila mnogo na vrijednosti.

Odgođeno izvršenje

– Taj novac je sada 30 posto manje vrijednosti nego što je bio lani ili godinu ranije. Novac će nastaviti da gubi na vrijednosti. Ovakvo pravosuđe i odgađanje izvršenja odluka ne može da služi nikom na čast – naglasila je Vidović.

Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, UIO je obavezana da isplati RS blizu 30 miliona maraka s kamatom. RS je još prije pet godina zaplijenila s računa UIO gotovo 4,7 miliona maraka, pa je Sud više puta odgodio izvršenje rješenja, a prema njegovoj najnovijoj odluci, rok za naplatu je bio 11. juni ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.