ODRŽAN SASTANAK

Tuzlanski kanton: Prijemom nastavnika na neodređeno vrijeme sistemski rješavati pitanja u obrazovanju

Mi danas obećavamo da ćemo u ovome biti istrajni, kazao je Halilagić

Sa sastanka. Vlada TK

FENA

3.7.2023

Premijera Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je sa direktorima osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona razgovarao o pripremi konkursa za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole na neodređeno vrijeme.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović smatra da je rješavanje statusnih pitanja i podizanje digniteta obrazovnih radnika jedan od glavnih preduslova da se ti obrazovni radnici više posvete radu sa svojim učenicima i ove aktivnosti idu u tom smjeru.

Premijer Halilagić od direktora škola očekuje da budu partneri Vladi TK i da prilikom iskazivanja potreba u svojim školama budu objektivni i zatraže prijem uposlenika na neodređeno vrijeme gdje god je to opravdano

- Mi danas obećavamo da ćemo u ovome biti istrajni, i, iako neki smatraju da je obrazovni sistem u TK znatno bolji nego u drugim sredinama, mi ga želimo i dalje značajno unaprijediti - rekao je Halilagić i najavio da će ove inicijative biti praćene i odgovarajućim zaključcima Vlade TK.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović je kazao da su odlučili da, u skladu sa nedavno donesenim standardima i normativima, ove godine pokrenu procedure da što veći broj uposlenika na ovogodišnjem konkursu prime u radni odnos na neodređeno vrijeme.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja TK Admir Terzić je posebno istaknuo da je Vlada, u saradnji sa sindikatima, donošenjem novih pedagoških standarda i normativa u značajnoj mjeri stvorila pretpostavke za trajno rješavanje prijema uposlenika u oblasti obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

Na sastnaku je razgovarano i o radu i funkcionisanju škola, sa osvrtom na sigurnosnu situaciju i aktivnosti koje predstoje u narednom periodu, saopćeno je iz Vlade TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.