PREMIJER IZRAELA

Netanjahu: Završavamo operaciju na okupiranoj Zapadnoj obali

Netanjahu je dao do znanja i da operacija nije "izoliran događaj"

Benjamin Netanjahu. AP

H. J. I.

4.7.2023

Opsežna izraelska vojna operacija u Jeninu u okupiranoj Zapadnoj obali se završava, objavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u utorak navečer.

- U ovim trenucima završavamo misiju - rekao je Netanjahu u utorak na nadzornoj tački blizu Jenina. Izraelski premijer je, međutim, dao do znanja i da operacija nije "izoliran događaj" i da će Izrael s njom "nastaviti sve dok to bude potrebno".

Jedna od najvećih vojnih operacija posljednjih godina

Izraelske snage počele su se povlačiti kasno u utorak iz palestinskog grada Jenina, rekao je izvor iz redova izraelskih snaga i svjedoci, nakon provođenja jedne od najvećih vojnih operacija u okupiranoj Zapadnoj obali u nekoliko godina.

Prvobitno je bilo nejasno kad će se tačno vojnici povući iz palestinskog grada, koji se smatra utočištem naoružanih palestinskih formacija.

Povrijeđeno troje ljudi

Prema palestinskim izvještajima, u utorak navečer vojna operacija se nastavila. Pucnjevi i eksplozije su se mogli čuti u gradu. Također je došlo do razmjene vatre blizu bolnice, u kojoj je povrijeđeno troje ljudi.

Vojska je samo rekla da će operacija “uništenja terorističke infrastrukture trajati koliko god je potrebno.”

Ministar obrane Joav Galant (Yoav), koji je bio pored Netanjahua, rekao je da je Jenin postao “ishodišno mjesto terorizma” u posljednje dvije godine. Tome je sada došao kraj, rekao je.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.