REAKCIJE

Sadik Ahmetović za "Avaz": Uz tabute žrtava nema mjesta samo za one koji genocid negiraju

Tog dana se možemo podijeliti samo na one koji genocid i našu patnju osjećaju i na one koji negiraju genocid, kazao je Ahmetović

Ahmetović: Krivci i za uspone i padove se znaju. Avaz

Alen Bajramovic

6.7.2023

Nakon što je jučer Koordinacija boračkih udruženja TK liderima stranaka trojke poručila da su nepoželjni u Potočarima 11. jula, na dan kolektivne dženaze žrtvama genocida, reagirao je Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti, preživjela žrtva genocida i Srebreničanin koji je učestvovao u osnivanju i izgradnji Memorijalnog centra u Potočarima. Ahmetović kaže da je ovo jako ružna poruka.

Ružna poruka

- Uzeti sebi za pravo i kazati da je neko nepoželjan u Potočarima 11. jula, na dan kada se obilježava genocid i klanja dženaza žrtvama genocida u Srebrenici, jeste jako ružna poruka nekog ko drži pečat boračkog udruženja. 

Saopćenje u ime časnih boraca ovaj za žrtve genocida veoma bolan dan, pogotovo za one koji kopaju ostatke kostiju svojih bližnjih, prebacuje u politiku i politička previranja u našoj zemlji. Najmanje što mogu reći je: Ne u moje i ime moje familije i ne u ime mrtvih koji su ukopani u Memorijalnom centru - kaže Ahmetović.

Dodaje da su svi dobronamjerni ljudi, svi koji osjećaju bol i empatiju prema žrtvama, dobro došli u Potočare.

- Tog dana se možemo podijeliti samo na one koji genocid i našu patnju osjećaju i na one koji negiraju genocid. Jedino njima nije mjesto tog dana uz tabute žrtava genocida. A odnos prema žrtvama onih prije i ovih sada treba pustiti vremenu, koje će sigurno pokazati ko je imao bolji, pravedniji i iskreniji odnos prema Srebrenici i žrtvama genocida - ističe Ahmetović.

Upozorava da se korištenjem ovog povoda u političke svrhe, za nekog i protiv nekog u probosanskih politikama, svjesno ili ne, devalvira genocid a žrtve ponižavaju, te poziva na dostojanstvo.

Empatija prema žrtvama

- A da se doista treba govoriti o Srebrenici i preživjelim žrtvama genocida - treba, ali nakon dženaze. Treba odgovoriti na sva naša pitanja i dileme koje imamo i definirati naš odnos prema gradu u kojem je genocid počinjen i budućnosti preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i BiH. 

Bilo je uspona i padova od početka povratka Bošnjaka žrtava genocida u Podrinje i Srebrenicu. Krivci i za uspone i padove se znaju, ali o njima nekom drugom prilikom. Sada nam treba dostojanstvo i empatija prema žrtvama, a svi koji genocid ne negiraju su dobro došli u Potočare - naglašava Sadik Ahmetović.

Sadik Ahmetović je preživjela žrtva genocida, a na dan otvaranja Memorijalnog centra 2003. godine, s Hasanom Nuhanovićem na jarbol je podigao zastavu države BiH. Osam godina bio je predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.