REAKCIJA

Sadik Ahmetović za “Avaz”: Da su izbori bili demokratski probosanske stranke bi imale načelnika i većinu u SO Srebrenica

Jasno je da bi Alija Tabaković pobijedio na izborima za načelnika, kaže Ahmetović

Sadik Ahmetović. Agencije

Piše: A. Bajramović

22.2.2021

Šef izbornog štaba inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, Sadik Ahmetović, kazao je za “Avaz” da rezultati ponovljenih izbora u Srebrenici pokazuju da bi probosanske političke partije i njihov zajednički kandidat za načelnika općine pobijedili na izborima da su oni bili demokratski i u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, prema preliminarnim rezultatima koji su objavljeni jutros, dosadašnji načelnik općine Mladen Grujićić, kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu”, osvojio je 5.189, a kandidat probosanskih stranaka, Alija Tabaković 2.433 glasa.

- Sa više od 2.000 birača koji su prihvatili naš poziv i bojkotirali izbore, te blizu 800 Srebreničana kojima je onemogućeno da glasaju putem pošte, jasno je da bi Alija Tabaković pobijedio na izborima za načelnika, a probosanske stranke bi imale većinu u Skupštini opštine. Razlika bi bila 50 – 100 glasova, ali sada svima treba biti jasno zbog čega smo insistirali na poništavanju izbora i u dijelu koji se odnosi na glasanje poštom. Tim biračima, ne njihovom ili našom krivicom, uskraćeno je pravo da glasaju – kazao nam je Ahmetović.


Na ponovljenim izborima u Srebrenici glasalo je samo 166 Bošnjaka, navode iz inicijative. Na pojedinim biračkim mjestima niko nije glasao. Primjera radi, na biračkom mjestu Luka pravo glasa imala su 72 birača, a niko od njih nije izašao na izbore, dok je u mjestu Osmače, od 94 registrirana, glasao samo jedan građanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.