ZNAČAJNA INVESTICIJA

Vlada SR Njemačke dodjeljuje 750.000 eura za objekte OS BiH

Pukovnik Notle je istakao da je ovogodišnja pomoć od 750.000 eura samo prvi korak

Nolte i Helez. Ministarstvo odbrane BiH

S. S.

6.7.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i vojni delegat Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte, u četvrtak, 6. jula 2023. godine, u Sarajevu su potpisali Tehnički sporazum na osnovu kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje finansijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokcija Oružanih snaga BiH.

Riječ je o iznosu od 750.000 eura, koji će biti utrošeni na četiri pojedinačna projekta: zamjenu sistema grijanja Kasarne OS BiH „Adil Bešić“ u Bihaću, sanaciji četiriju objekata i zamjenu vodovodne mreže na Aerodromu i kasarni „Dubrave“ kod Tuzle, te nabavku alata i kompleta za infrastrukturu.

Pobljašanje uslova života

Ministar odbrane Zukan Helez izrazio je zahvalnost za ovu pomoći te istakao da je partnerstvo BiH i Njemačke jedno od ključnih za učvršćivanje mira i stabilnosti, ali i ostvarenje strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, prije svega punopravnog članstva u euroatlantskim integracijama.

SR Njemačka je pokrenula inicijativu za uređenje objekata i poboljšanja uslova života i rada pripadnika OS BiH i infrastrukture na lokacijama OS BiH. Helez je izrazio žaljenje što među lokacijama kojima je namijenjena pomoć, ipak, nisu i objekti OS BiH u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Kasarna u Doboju

Njemački pukovnik Nolte je istakao da Ministarstvo obrane i oružane snage SR Njemačke smatraju OS BiH jedinstvenim oružanim snagama te da se u okviru Vlade SR Njemačke čine napori da i projekt donacije sredstava za obnovu Kasarne OS BiH „Vojvode Radomira Putnika“ u Doboju, koji je trenutno „zamrznut“, bude u narednom periodu omogućen.

Pukovnik Notle je istakao da je ovogodišnja pomoć od 750.000 eura samo prvi korak, te da će uslijediti i naredni projekti vrijedni 3,5 miliona eura. On je dodao i da SR Njemačka daje punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.