POSTIGNUĆA

Miralem Jašarević u Parizu dobio priznanje za najboljeg hirurga: U Bosni bez "štele" nema posla

Razgovor s direktorom bolnice u Brčkom je bio šlag na kraju, istakao je Jašarević

Jašarević: Posao je rezerviran za djecu funkcionera. Avaz

Piše: Eldar Abaz

7.7.2023

Priznanje za najboljeg mladog ljekara, tačnije kardiohirurga, na kongresu u Parizu dobio je Miralem Jašarević iz Brčkog. 

Rođen je 1992. godine, a u Tuzli je završio Medicinski fakultet. Po završetku studija dobio je poziv referentnih medicinskih ustanova iz Njemačke, pa je tako počeo svoje usavršavanje u Bajernu.

Ostanak u BiH

Za “Dnevni avaz” je ispričao kako se osjećao kada je dobio jedno ovakvo priznanje, ali i kako je to graditi karijeru u državama Evrope.

- Tokom cijelog studija ja sam htio u Bosni ostati, nisam uopće želio vani ići, kao ni studirati medicinu vani, a kamoli raditi. U posljednje dvije godine studija sam vidio kako se moje kolege pripremaju da dobiju posao. To su bila djeca lokalnih ljekara i političara koja, naravno, nisu nužno bila najbolji studenti - započinje svoju priču Jašarević.

Dodaje i to da je u nekom trenutku shvatio da bez „štele” neće dobiti posao na željenom mjestu, jer je ono bilo rezervirano za pojedince.

Šlag na tortu

- Razgovor s direktorom bolnice u Brčkom je bio šlag na kraju. Nakon mjeseci čekanja na birou, tokom kojih sam već dobio posao u Njemačkoj, dobio sam poziv na razgovor. Na moje „dobar dan“ prilikom ulaska u kancelariju, dobio sam: “Bi l’ ti ovdje radio, momak?” Smiješan i tragičan razgovor, u kojem mi se nudi da radim tri mjeseca, a poslije “vidjet ćemo”. Ja sam radio ta tri mjeseca, jer sam čekao papire za Njemačku i htio sam još jednom da se uvjerim da je odlazak ispravna opcija. A onda sam otišao u Njemačku - ispričao nam je Jašarević.

Osvrnuo se i na to da li je bilo straha zbog odlaska i napuštanja svoje države i porodice, te je istakao da toga nije bilo, jer Bosanci su sami po sebi veliki borci i hrabri ljudi.

- Mislim da svaki čovjek treba dati svoj maksimum kada nešto radi. Uvjeren sam da je to plemenit cilj i da ga nije teško, uprkos realnim preprekama, svakodnevno ostvarivati – istakao je Jašarević.

Poklon klinici

Ružnih komentara nije bilo, navodi Jašarević, te dodaje da je mogući razlog zašto ih nije bilo upravo to što je dobro radio.

- Bio je jedan komentar, koji je dao Džejkob Hajnc (Jacob Heinz), bivši šef Odjela kardiohirurgije u Esenu. Opisujući doprinos moje sestre i mene, rekao je: ”Ja bih želio da zahvalim vašim roditeljima jer ste vi poklon za ovu kliniku”, to je bio vrlo lijep komentar jednog od najpriznatijih kardiohirurga svijeta - prisjetio se Jašarević.

Sve je isto

Istakao je i to da već nekoliko godina ne živi u Bosni, ali da bi volio da se barem nešto promijenilo, jer ono što čuje od kolega je vrlo tužno.

- Zapošljavanje na univerzitetskim klinikama je moguće ako ste dijete nekog ljekara, političara i slično. Ostali, ako uopće dobiju posao, dobivaju ga u lokalnim ambulantama, što nije nužno loše. Loše je najbolje studente i najkompetentnije kolege ne stavljati na njima željena mjesta. Ljudi sa, kako kod nas kažu, vezom imaju prednost. To je svakako pogubno za naš sistem - kazao je Jašarević.

Veće poštovanje u Njemačkoj. Avaz

Otvoren put

- U Njemačkoj je put otvoren za napredovanje, a, ako dobro radite, uspjet ćete. Morate se mnogo potruditi. Ovdje, ako ste ljekar, onda ste to, jedan ljekar koji radi svoj posao, a ne postavljeni ljekar neke stranke, koji nema svoj stav ili ga ne smije iznijeti - istakao je Jašarević. 

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.