FEDERALNI MINISTAR

Dizdar posjetio Blagaj i Vranjeviće: Podrška mjestima herojskog otpora i očuvane multietničnosti je obaveza

Dio infrastrukture još uvijek nije obnovljen, razgovarao sam danas o najznačajnijim projektima za povratnike u Blagaju, rekao je

Nerin Dizdar - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
S. S.

7.7.2023

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio Blagaj i Vranjeviće kod Mostara.

Tom prilikom je obišao džamiju Guvnine u Donjim Vranjevićima čija rekonstrukcija je u toku i Sultan - Sulejmanovu džamiju u Blagaju. Dizdar je razgovarao s povratnicima o dinamici rekonstrukcije, kao i preostalim potrebama za dovršetak rekonstrukcije džamije Guvnine, dok su za rekonstrukciju munare na Sultan - Sulejmanove džamije osigurana sredstva od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i potpisan ugovor.

Predsjednik džematskog odbora Fadil Nurković i imam džemata Blagaj Hišam - ef. Hafizović upoznali su ministra Dizdara o aktivnostima na rekonstrukciji munare i radu ovog povratničkog džemata. Sa župnikom katoličke crkve u Blagaju Slavenom Ćorićem posjetio je crkvu, gdje je razgovarano o načinima podrške u izgradnji neophodne vjerske infrastrukture.

- Blagaj je simbol multikulturalnosti, simbol herojskoj otpora u danima agresije i mjesto ugodnog življenja. Dio infrastrukture još uvijek nije obnovljen, razgovarao sam danas o najznačajnijim projektima za povratnike u Blagaju koje je neophodno realizirati. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će u punom kapacitetu podržati njihovu realizaciju, dok ćemo osigurati i sredstva za izgradnju spomen - obilježja u Vranjevićima za poginule pripadnike Armije RBiH u akciji “Jesen ‘94” iz protekle agresije - kazao je Dizdar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.