POTPUNO NEOČEKIVANO

Ovo su najtraženija zanimanja na jugu Bosne i Hercegovine

Slab interes učenici su iskazali za upis za zanimanja: vozača motornih vozila, konobara, montera suhe gradnje, te bravara i prodavača

Najveći interes za trogodišnja zanimanja učenici su pokazali za kuhara i frizera. Printscreen

FENA

8.7.2023

Najveći interes u trogodišnjim zanatskim i obrtničkim zanimanjima učenici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pokazali su za kuhare i frizere, dok su najtraženija zanimanja u četverogodišnjem strukovnom obrazovanju vezana za zdravstveni sektor.

Najveća potražnja za kuharima i frizerima

Trogodišnja zanatska i obrtnička zanimanja u 2023./2024. godini odabralo je 18 posto učenika, što je za oko jedan posto više u usporedbi s prethodnom školskom godinom, saznaje Fena iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK.

Prema njihovim podacima, najveći interes za trogodišnja zanimanja učenici su pokazali za kuhara i frizera, a slijede CNC operater, automehaničar, te keramičar.

Slab interes učenici su iskazali za upis za zanimanja: vozača motornih vozila, konobara, montera suhe gradnje, te bravara i prodavača.

Četverogodišnja tehnička zanimanja, u prvi razred srednje škole, upisalo je 57 posto učenika, dok je 20 posto učenika odabralo gimnazijske programe.

Najtraženija zanimanja, pak, u četverogodišnjim strukovnim školama vezana su za zdravstveni sektor i u pravilu su popunjena u prvom upisnom krugu, a slijede zanimanja vezana za elektrotehnički sektor, navode iz resornoga ministarstva.

Upis u prvi razred

Inače, u usporedbi s prethodnom školskom godinom, u kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, znanosti i kulture očekuju da će u školskoj 2023./2024. godini biti upisano 3,6 posto više učenika.

Prema projekciji, ističu iz Ministarstva, očekuje se da će prvi razred srednje škole upisati ukupno 1.791 učenik.

Na području HNK u prvom i drugom upisnom roku u prvi razred srednje škole upisano je 1.736 učenika, a iz Ministarstva napominju da se u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca i Muzičkoj školi I. i II. stepena upis vrši nakon trećeg upisnog roka te da oni nisu uključeni u ukupan broj učenika.

Također, očekuju kako će se u trećem upisnom roku upisati oko 55 učenika (učenici koji su na popravnom ispitu i učenici koji se nisu upisali u željeni program nakon drugog upisnog roka).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.