SAOPĆENJE

Šmit na "Dubrovnik forumu": U BiH potreban snažan odgovor međunarodne zajednice

Visoki predstavnik i njegovi sagovornici su razmijenili stavove o najnovijim dešavanjima u BiH, a posebno o situaciji u RS

Gabrijel Eskobar i Kristijan Šmit. OHR

S. S.

9.7.2023

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) učestvovao je u 16. Dubrovnik forumu pod nazivom "Navigiranje globalnog preustroja“ te govorio na panel diskusiji "Zapadni Balkan: Novi euroatlantski zamah“.

Na marginama Foruma, Šmit je održao nekoliko sastanaka, uključujući sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za zapadni Balkan Ser Stjuartom Pičom (Stewart Peach), specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština i druga pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell), zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem, te direktorom za EU pri Ministarstvu vanjskih poslova Francuske Davidom Cvachom.

Visoki predstavnik i njegovi sagovornici su razmijenili stavove o najnovijim dešavanjima u BiH, a posebno o situaciji u RS u svjetlu odluka koje je donio visoki predstavnik kako bi zaustavio narušavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vlasti RS.

Međunarodni partneri su izrazili punu podršku visokom predstavniku i izvršenju njegovih ovlasti kao odgovor na poteze predsjednika RS Milorada Dodika i drugih koji su neustavni i krše Dejtonski mirovni sporazum, te podrivaju strukturu BiH.

Složili su se da je potreban snažan odgovor i zajednički strateški pristup međunarodne zajednice kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i stepen reformi, razvoja i stabilnosti postignut do sada, saopćeno je iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.