POTOČARI

Premijer Nikšić s delegacijom Vlade FBiH posjetio Memorijalni centar Srebrenica

Obnova Srebrenice, očuvanje sjećanja, izgradnja i razvoj Memorijalnog centra obaveza je svih nas, rekao je

Predstavnici Vlade FBiH i ministar saobraćaja KS. N. Šaljić / Avaz

Ekipa "Dnevnog avaza"

10.7.2023

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, posjetila je danas „Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine“.

U delegaciji Vlade FBiH, osim premijera Nikšića, bili su zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministri za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, obrazovanja i nauke Jasna Duraković, kao i trgovine Amir Hasičević.

Finansijska podrška

Ovom prilikom, premijer Nikšić i federalni ministri u prisustvu predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica obišli su kompleks Centra.

- Obnova Srebrenice, očuvanje sjećanja, izgradnja i razvoj Memorijalnog centra obaveza je svih nas. U toj misiji podrška Vlade Federacije BiH neće izostati. Srebrenica mora biti simbol obnovljenog života i cijele Bosne i Hercegovine. Isto tako, naša je obaveza biti uz porodice žrtava i preživjele u njihovom traganju za svojim najmilijim, kao i boriti se protiv onih koji ni 28 godina poslije genocida nisu spremni da se suoče s istinom, nego i dalje falsifikuju historijske činjenice – kazao je premijer Nikšić.

Vlada Federacije BiH pruža finansijsku podršku projektima rekonstrukcije i sanacije Memorijalnog centra Srebrenica s obzirom na njihovu važnost, kako za sam Centar, tako i za širu društvenu zajednicu.

Noizgrađeni heliodrom

Također, delegacija Vlade Federacije obišla je i novoizgrađeni heliodrom u krugu Memorijalnog centra Srebrenica čiju izgradnju je iz budžeta FBiH podržalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Ovaj heliodrom će služiti hitnim intervencijama za potrebe stanovništva u regiji Srebrenica, te lakšem dolasku delegacija i posjetilaca Memorijalnom centru.

Federalni premijer i ministri borave u Srebrenici povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. Vlada Federacije je i ove godine osigurala neophodnu finansijsku, tehničku, ljudsku i drugu potrebnu podršku za obilježavanje godišnjice.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.