BEOGRAD

"Žene u crnom" povodom godišnjice genocida u Srebrenici organizovale stajanje u crnini

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, "Žene u crnom" će 11. jula učestvovati u komemoraciji/dženazi u Potočarima/Srebrenici

Žene u crnom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Anadolija

10.7.2023

Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, nevladina organizacija "Žene u crnom" organizovala je stajanje u crnini i šutnju na Trgu Republike u Beogradu, glavnom gradu Srbije-

Tom prilikom izvedena je scenska akcija "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici".

Individualna krivična odgovornost

Kako su navele "Žene u crnom", genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi.

- Režim Slobodana Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske - navodi se u njihovom saopćenju.

Podsjetili su da je država Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

- U Haškom tribunalu je, van svake sumnje, dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su delovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je deo tog projekta - navele su "Žene u crnom".

Presuda Stanišiću i Simatoviću

Istaknuto je da je u Srbiji na djelu, ne samo kontinuitet poricanja već i državna politika negiranja genocida koji je izvršen u Srebrenici.

- Presuda Haškog tribunala (31.5.2023.) bivšim šefovima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću potvrdila je direktno učešće srpskog režima u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini. 

Sramnim prešutkivanjem te presude aktuelni režim još jednom pokazuje potpuni izostanak odgovornosti i dodatno vređa žrtve. Murali koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici, i dalje se nalaze širom Srbije.

Time se režim potpuno razotkrio - ni do sada nikada nije osuđivao ratne zločince, a sad ih otvoreno podržava i štiti - navode "Žene u crnom".

Priznavanje genocida

"Žene u crnom" su poručile da traže:

- Da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, a ne samo kao jedan od preduslova na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, da predsjednik i svi drugi predstavnici/e države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i šire, da se negiranja genocida i svih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina kvalifikuje kao krivično djelo, da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, da se uklone murali koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića, da država Srbija odustane od politike izazivanja regionalne nestabilnosti miješanjem u unutrašnja pitanja susjednih država, prije svega Bosne i Hercegovine.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, "Žene u crnom" će 11. jula učestvovati u komemoraciji/dženazi u Potočarima/Srebrenici, gdje će, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.