IZGRADNJA MIRA

Još se traga za posmrtnim ostacima gotovo 1.000 žrtava genocida u Srebrenici

Izrazili su nadu da će posmrtni ostaci svih žrtava genocida uskoro biti pronađeni te da će sve žrtve genocida u Srebrenici pronaći konačni smiraj

Još se traga za posmrtnim ostacima gotovo 1.000 žrtava genocida u Srebrenici. Fena

FENA

11.7.2023

Mreža za izgradnju mira danas je objavila da 28 godina nakon genocida u Srebrenici porodice žrtava još traže svoje najmilije.

Prema podacima, traga se za posmrtnim ostacima još gotovo 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.

Izrazili su nadu da će posmrtni ostaci svih žrtava genocida uskoro biti pronađeni te da će sve žrtve genocida u Srebrenici pronaći konačni smiraj, a svi počinioci genocida biti konačno procesuirani i adekvatno kažnjeni.

8.372 žrtve

Podsjećaju da su u genocidu u Srebrenici ubijene 8.372 žrtve bošnjačke nacionalnosti, a u Potočarima će ove godine smiraj naći 30 žrtava genocida.

Među 30 žrtava genocida koje će ove godine biti ukopane, četiri su maloljetnika: najmlađa žrtva je Elvir Salčinović, koji je u trenutku smrti imao 15 godina; dva 16-godišnjaka, Mustafa Mekanić i Esed Klempić i 17- godišnji Semir Đozić. Nezir Muminović, najstarija žrtva genocida koja će biti ukopana ove godine, imao je 65 godina.

Genocid u Evropi

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je 2004. donio prvu pravosnažnu presudu za genocid u Evropi, u slučaju generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića.

Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH. Zbog genocida, na doživotnu kaznu na istom sudu je osuđen i glavni komandant VRS, Ratko Mladić.

Osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba VRS, Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS, te Vujadin Popović, načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa VRS.

- Udruženje Mreža za izgradnju mira iskreno i duboko saosjeća s porodicama žrtava - saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.