O GENOCIDU U SREBRENICI

Rosensaft: Nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti vama koji i danas branite ubice

Moramo pamtiti jednog po jednog, dok ne osjetimo agoniju više od 8.000 puta, rekao je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa

Rosensaft: Ovo mora da se pamti. Screenshot / BHRT

Ekipa "Dnevnog avaza"

11.7.2023

Na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft obratio se s poštovanjem majkama Srebrenice, preživjelim, delegaciji i članovima Predsjedništva BiH.

U svom obraćanju Rosensaft je rekao kazao kako su ubijeni naša savjest i kompas.

- Ono što nikada nećemo znati a možemo zamisliti je praznina i tišina na sve neodgovorene molitve. Sve žrtve su znale da neće preživjeti, znale su iz smijeha njihovih egzekutora. Njihove majke, sestre i kćeri znali su da su im sinovi, braća i očevi oteti iz njihovih ruku i da se vratiti neće. Znale su to iz požude bosanskih četnika – rekao je Rosensaft.

On je napomenuo da su sve žrtve genocida naša savjest i kompas te ako ih zaboravimo da će naše duše postati kamen, a potom se prisjetio Nine Ćatića.

- Mladi radio-amater Nino upozorava kako Srebrenica postaje masovna klaonica. U svom posljednjem obraćanju hoće li iko doći i svjedočiti tragediji u Srebrenici, jer ovdje ljudi nestaju?! Potom i sam kreće u slobodu, ali, i on nestaje – istakao je Rosensaft.

Naglasio je da smo svi mi ubijeni Bošnjaci u Srebrenici.

- Ovo mora da se pamti, da se istinski pamti. Moramo pamtiti jednog po jednog, dok ne osjetimo agoniju više od 8.000 puta. Sjećamo se silovatalja, egzekutora koji su ubili dječaka, obeščastili žene i djevojke Bošnjakinje, šutnuli i udarili dijete. Ne može biti oprosta, nema iskupljenja nikada, nema izgovora za premlaćivanje nenaoružanih dječaka i muškaraca.

Nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti vama koji i danas branite ubice. Pokušavate da racionalizirate klanje, nalazite izgovore za silovanje, za vas koji danas odbijate priznati, okajavate ubistva, silovanja, klanja. Vama koji veličate Mladića sa muralima u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Kalinoviku, Beogradu. Vama čije riječi danas ubijaju mrtve opet.  – poručio je Rosensaft.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.