METJU MILER

Portparol State Departmenta povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici: Imperativ je raditi na pomirenju

Sjedinjene Države će nastaviti podržavati demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, poručio je

Metju Miler. Facebook

H. J. I.

11.7.2023

Portparol State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller) oglasio se povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici. 

- Danas se navršava 28 godina od genocida u Srebrenici. Sjedinjene Države su posvećene podršci žrtvama, preživjelima i najmilijima više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine. 

"Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan"

Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan i nastavit ćemo podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu o preživjelima i traže pravdu za ove zločine.

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy), specijalni izaslanik za praćenje i borbu protiv antisemitizma, ambasadorica Deborah Lipstadt, specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desiree Kormijer Smit (Cormier Smith) i ambasador za međunarodne vjerske slobode Rašad Husain (Rashad Hussain) danas su u Srebrenici, kako bi odali počast žrtvama i solidarizirali se s ožalošćenima te se suprotstavili poricanju genocida.

"Imperativ je raditi na pomirenju"

Kako građani Bosne i Hercegovine gledaju u svjetliju i pravedniju budućnost, imperativ je raditi na pomirenju. Za to je potrebno prihvatiti nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina.

Sjedinjene Države će nastaviti podržavati demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine - poručio je Miler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.