SAČINJENO 5.390 ZAPISNIKA

Inspektori FUZIP u prvih šest mjeseci izvršili 76.037 inspekcijskih nadzora

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP

Federalna uprava za inspekcijske poslove. Federalna uprava za inspekcijske poslove

A. O.

12.7.2023

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u vršenju inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH od početka januara do kraja juna ove godine izvršila je 76.037 inspekcijskih nadzora, od toga 70.142 u prekograničnom i 5.895 u unutrašnjem prometu.

U prvih šest mjeseci 2023. godine sačinjeno je 5.390 zapisnika, uzeto 2.520 uzoraka, te su izdata 894 fitocertifikata. Izdata su ukupno 71.293 rješenja, od kojih 70.142 u prekograničnom i 1.151 u unutrašnjem prometu. Za utvrđene prekršaje je predviđeno izdavanje 1.899 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 2.855.779 KM. Naplaćeno je ukupno 2.136.590,50 KM na ime taksi i naknada u prekograničnom prometu roba.

U prvih šest mjeseci ove godine utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 636.874,88 KM na ime naknada za vode, zrak, ceste, elektroenergetski i ambalažni otpad, te pripadajuće takse. Van prometa je stavljena roba u vrijednosti od 2.962 KM. Doneseno je 11 zabrana uvoza roba u BiH, čime je spriječeno stavljanje na tržište i upotreba nedozvoljenih ili neispravnih prehrambenih i proizvoda opće upotrebe, saopćeno je iz FUZIP-a

- Federalna uprava za inspekcijske poslove rezultatima ostvarenim u redovnim i pojačanim inspekcijskim nadzorima i u 2023. godini potvrđuje svoje opredjeljenje ka poduzimanju maksimalnih napora u borbi protiv sive ekonomije, zaštiti okoliša, kontroli poticaja u poljoprivredi, ispunjavanju zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, okoliša, prava potrošača i poštivanja zakonitosti u poslovanju privrednih subjekata u FBiH čije je djelovanje u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove - izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Ova Uprava putem Federalnog tržišnog inspektorata od aprila 2021. neprekidno provodi i nadzor nad poštivanjem odluka Vlade FBiH o ograničavanju marži pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, te nafte, a od početka 2023. godine u tom smislu je izvršeno 377 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su kod 127 subjekata nadzora utvrđene nepravilnosti koje podrazumijevaju izdavanje 228 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 141.250 KM.

- Podsjećam da nadležnost u ovoj oblasti dijelimo s kantonalnim inspekcijskim organima, te je, prema do sada dostavljenim podacima od kantonalnih inspekcijskih organa, u FBiH od početka godine izvršeno ukupno 998 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti koje podrazumijevaju izdavanje 509 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 309.402 KM, te izdata 53 rješenja o otklanjanju nadostataka. Naglašavam da su podaci nepotpuni, a od početka primjene odluka u aprilu 2021. godine, inspekcijski organi u FBiH izvršili su više od 6.000 nadzora, utvrdili prekršaje koji podrazumijevaju izdavanje najmanje 2.000 prerkšajnih naloga, s finansijskim teretom od najmanje 1.500.000 KM. Od marta 2023., svi federalni inspektorati provode i pojačane inspekcijske nadzore u oblasti sive ekonomije u skladu s "Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine za period mart-august 2023. godine", a predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata, kako bi se sistemski i sveobuhvatno tretirali pojavni oblici sive ekonomije i rada na crno u FBiH - dodao je Ajdinović.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozvali su sve privredne subjekte u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Također su napomenuli da će inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP: telefon za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata), putem obrasca "prijavi nepravilnost" na web stranici FUZIP: https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/, e-mail [email protected] te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.