GRADONAČELNICA SARAJEVA

Karić podnijela krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva

Ona je njega optužila za javno izazivanje ili raspaljivanje narodnosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među narodima

Benjamina Karić i Ljubiša Ćosić. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

13.7.2023


Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnijela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića zbog tabli na kojima je pisalo "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", a koje su postavljene ilegalno na području Kantona Sarajevo.

Ona je njega optužila za javno izazivanje ili raspaljivanje narodnosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji koje je propisano odredbama člana 163 stav (1) Krivičnog zakona FBiH. 

- Borimo se i pravno i na terenu! Nakon što je nedvojbeno utvrđeno da se tabla sa lažnim informacijama nalazila na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, pripremili smo još jednu krivičnu prijavu.

Prijavu sam podnijela zajedno sa ministrom Komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Almirom Bečarevićem. Ranije je podnijeta krivična prijava za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje Tužilaštvu BiH, sada i Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Uz krivičnu prijavu priloženi su svi dokazi o postavljanju ploče, kao i lokaciji iste. Pozivam Tužilaštvo KS da hitno reaguje, jer svjedoci smo šta tužilaštvo drugog entiteta radi povratnicima zbog mišljenja na facebooku. Ovdje se radi o ozbiljnom krivičnom djelu na teritoriji FBiH - navela je Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.