PREDSJEDAVAJUĆA VM BIH

Krišto povukla zahtjev kojim je osporavala nadležnosti Suda BiH: Sličan potez je uradila i 2019. godine

Navela da je Ministarstvo pravde BiH pripremilo Prijedlog zakona o sudovima BiH

Borjana Krišto. N. Šaljić / Avaz

A. O.

14.7.2023

Ustavni sud Bosne i Hercegovine jučer je održao 136. plenarnu sjednicu.

Od odluka koje je donio na plenarnoj sjednici Ustavni sud izdvojio je i predmet za koji je podnosilac bila Borjana Krišto, predsjedavajuća VM BiH. 

– U ovom predmetu Ustavni sud je donio odluku kojom je obustavljen postupak jer je podnositeljica zahtjeva Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, odustala od zahtjeva. Podnositeljica je u dopisu od 6. jula 2023. godine, kojim je tražila povlačenje zahtjeva, navela da je Ministarstvo pravde BiH pripremilo Prijedlog zakona o sudovima BiH koji bi se trebao razmatrati na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH.

Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - piše u saopćenju. 

Podsjećamo, Krišto je osporila nadležnost predsjednika Suda BiH da imenuje sudije u različita odjeljenja i vijeća, a što se, između ostalog, odnosi i na Apelaciono odjeljenje Suda BiH, koje je nadležno da odlučuje o žalbama u vezi s odlukama Centralne izborne komisije.

Smatrala je da predsjednik Suda BiH ne može imenovati prvostepeno i drugostepeno vijeće koje djeluje u okviru iste institucije.

Isto je uradila i 2019. godine kada je povukla apelaciju kojom je osporila odredbu Ustava Federacije BiH da svaki kanton delegira jednog Srbina, Bošnjaka i Hrvata u Dom naroda FBiH (princip 1/1/1).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.