PREDSJEDNIK SPUS-A

Faruk Dević nakon što je Srbija dala stipendiju studenticama koje su veličale Mladića: Zgrožen sam!

Mehanizmi za spriječavanje ovakvih situacija postoje, mišljenja je Dević

Dević: Ovo je odraz političkih dešavanja. Avaz

Piše: Eldar Abaz

15.7.2023

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu, koje su negirale genocid u Srebrenici i veličale ratnog zločinca krvnika Ratka Mladića, danas su u Istočnom Sarajevu održale konferenciju za medije i to u Administrativnom centru Vlade RS.

Zvanična politika

Tada je rečeno da školovanje neće nastaviti u Sarajevu, već da im je Srbija dala stipendije, da će biti smještene u domu, kao i to da će ostale troškove studiranja na Akademiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu snositi preduzeće Sarajevo-gas.

Ovo je za portal "Avaza" prokomentirao Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

- Poražavajuće je što zvanična politika jedne države odlučila da podrži one koji glorifikuju ratne zločinice, zaprepašten sam svime što se dešava - kazao je Dević.


Dodao je i da je cijela situacija koja se odvila na Univerzitetu u Sarajevu jeste odraz političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

- Takva dešavanja, preslikana sa većeg nivoa, prešla su i na razmišljanje mladih ljudi. Očigledno su od svojih uzora čuli kako veličaju ratne zločince, pa su i oni odlučili da to isto rade - ističe Dević.

Mehanizam postoji

Mehanizmi za spriječavanje ovakvih situacija postoje, mišljenja je Dević, te dodaje da su to zakonski okviri koji zabranjuju veličanje ratnih zločinaca.

- Najispravniji mehanizam jeste da se mijanja svijest tih ljiudi, i da im se objasni da ne uče kroz svoje školavanje, da su ti zločinici njihovi heroji, a kasno je kada dođe situacija za mehanizmom represije. Rješenje nije represija, već da se ljudi uče zdravim vrijednostima - zaključio je Dević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.