OGLASILA SE NA TWITTERU

EBRD i Višković demantovali navode Cenić o obustavljanju finansijskih projekata za RS

Višković je kazao da mu je žao što jedna bivša ministrica se raduje da RS ima probleme

Radovan Višković. Twitter

S. S.

18.7.2023

Nakon jutrošnjih informacija koje je objavila analitičarka i ekonomistica Svetlana Cenić o tome da EBRD i Svjetska banka obustavljaju sve finansijske projekte i investicije prema Republici Srpskoj, redakcija N1 je potražila odgovor iz EBRD-a.

Neosnovane tvrdnje

Naime, na upit redakcije N1Info o tome da li je EBRD zaustavila finansijske projekte prema RS, iz EBRD-a su poručili:

- Nakon neosnovanih medijskih tvrdnji, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potvrđuje posvećenost Bosni i Hercegovini. Banka će nastaviti sa pripremom i implementacijom projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko distriktu. EBRD je vodeći institucionalni investitor u zemlji, sa preko 3 milijarde eura investiranih u 216 projekata - kazali su iz EBRD-a.

Podsjećamo, ekonomista Svetlana Cenić na svom Twitter nalogu je napisala kako su finansijske organizacije EBRD i Svjetska banka obavijestile Vladu RS da obustavljaju sve finansijske projekte. Potvrde takve vrste iz ovih organizacija nema, ipak upućeni kažu, da ne bi bilo ni diplomatski, te da ako i jeste tako, riječ je o tzv. administtrativnoj tišini, gdje bi eventualno entitet RS aplicirao za projekte, no na zahtjeve ne bi dobili odgovor.

Demantovao je i Višković

Informaciju Svetlane Cenić je demantovao i premijer RS Radovan Višković. On je kazao da mu je žao što jedna bivša ministrica se raduje da RS ima probleme.

- Nemam tu više komentara, i EBRD se oglasio sa demantijem. Meni je zaista žao kao čovjeku, ne kao predsjedniku Vlade, kao predsjednik Vlade naučio sam na sve i svašta, ali ne mogu da shvatim činjenicu da neko ko je bio ministar u Vladi Republike Srpske raduje se da RS ima određene probleme ili nedaće. Zašto treba da se plasira javnosti RS takva jedna laž. Evo hvala ljudima iz EBRD koji su promptno i brzo reagovali, demantovali Cenićku. Ona poslije ovoga niti je više ekonomski analitičar, niti zaslužuje da bilo ko kaže bilo šta o njenim izjavama, stručnosti i informacijama – kazao je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.