NA NEPRISTUPAČNOM TERENU

Demineri FUCZ uklonili minu na Komanjem Brdu kod Stoca

Uklanjanjem minske opasnosti mještanima okolnih sela stvorit će se sigurnije okruženje i omogućiti pristup imanjima

Demineri na Komanjem Brdu. FUCZ

S. S.

19.7.2023

Ova završena ciljana istraga 2 “Komanje Brdo”, dio je deminerskog zadatka čija je ukupna površina 1.841.852 m² i jedna je od sedam lokacija na minsko sumnjivoj površini (MSP) “Poplat” planiranih za provođenje deminerskih operacija. 

Zadatak se sastoji od četiri ciljane i tri sistematske istrage, a obuhvata prostor na kojem je prije rata živjelo gotovo 40 porodica koje su koristile ovaj lokalitet za košenje trave, ispašu stoke, pčelarstvo i lov. Uklanjanjem minske opasnosti mještanima okolnih sela stvorit će se sigurnije okruženje i omogućiti pristup imanjima koja koriste za obradu zemlje i ispašu stoke.

Infrastrukturni radovi

Na lokalitetu Komanje Brdo izvode se i infrastrukturni radovi od značaja za lokalnu zajednicu koji su obustavljeni zbog dijela površine sumnjivog na mine zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite težište svojih aktivnosti na MSP-u “Poplat” usmjerila na deminiranje Komanjeg Brda.

Tehničkim metodama redukovana je površina sumnjiva na mine na ciljanoj istrazi 2 “Komanje Brdo” od 114.500 m², pri čemu je pronađeno i uništeno pet protivpješadijskih mina i tri neeksplodirana ubojna sredstva (NUS-a).

Visoke temperature

Osim nepristupačnog terena i guste vegetacije, radove su na dijelu zadatka otežavale i visoke temperature karakteristične za ovo područje, kao i nedostatak upotrebljivih informacija u vezi s minskom situacijom.

Na ovom zadatku, osim deminerskog tima iz Mostara, bili su angažovani i dodatni timovi Federalne uprave civilne zaštite iz Livna, Busovače i Travnika. Nakon provedenih deminerskih operacija izvršena je primopredaja predmetne ciljane istrage između predstavnika Federalne uprave civilne zaštite i Centra za uklanjanje mina u BiH, a predstavnik Grada Stolac upoznat je s obavljenim radovima i granicama deminirane površine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.