VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj nakon sastanka u Briselu: Potkopavanje ustavnog poretka mora odmah da se završi

Ako se to nastavi, moglo bi imati ozbiljne posljedice, bio je jasan Borelj

Žozep Borelj. European Council

H. J. I.

19.7.2023

U Briselu je danas održana peta sjednica Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje. 

Razmotrilo se stanje odnosa između EU i Bosne i Hercegovine u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja i to prvenstveno pretpristupnog dijela u svjetlu Izvještaja Komisije za 2022. godinu, s fokusom na političke i ekonomske kriterije, pravnu stečevinu i pretpristupnu pomoć.

Nakon sastanka, medijima se obratio Žozep Borelj (Josep Borrell), visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. 

Napori Vijeća ministara

Na samom početku obraćanja, Borelj je istakao da očekuju da će BiH bez odlaganja  iskoristiti ovaj trenutak i da će napredovati kroz reforme.

- Kao prvo moram pohvaliti napore Vijeća ministara pod vašim vodstvom predsjedavajuća Krišto što je dijalog konstruktivan, poduzimaju se koraci. Mi vidimo koliko se radi na unapređenju vanjske i sigurnosne politike. Sada ste na 94 posto usklađivanja. Ali usklađivanje nije nešto što je samo deklarativno, iskazivanje lijepih želja, nego konkretna implementacijma.

Zahvljajujem se BiH na doprinosu vanjskoj i sigurnosnj politici EU u inostranstvu. Pozdravljamo ono što vlasti rade da se ovaj pozitivan trenutak održi - rekao je Borelj. 

Ozbiljni izazovi

Istakao je da im je objašnjeno tokom sastanka da postoje ozbiljni izazovi. 

- Prijedlozi iz RS koliko ja shvatam suprotni su EU i izoliraju još više taj entitet. Potkopavanje ustavnog poretka mora odmah da se završi. Ako se to nastavi, moglo bi imati ozbiljne posljedice.

Slavljene osuđenih ratnih zločinaca mora da se obustavi jer u Evropi nema mjesta onima koji se takvim stvarima bave. Nekonstruktivno ponašanje vodi ka čvrtim postupcima od strane EU. Pozivam sve političke lidere u BiH da energiju usmjere ne na podjele već na zajednički imenitelj pristupanje EU - rekao je visoki predstavnik EU. 

Dodaje da će najveće benefite imati BiH i građani.

Godine zastoja i blokada

- Ja čvrto vjerujem da građani BiH treba da imaju političke lidere koje poduzimaju konkretne korake, potiču pomirenje, potiču prevazilaženje ostavštine rata, rade na unapređenju života u skladu sa evropskim standardima.

Godine zastoja i blokada već su zemlju previše koštali. To je spriječilo prijeko potrebni razvoj i ulaganja, a ljudi su napustili zemlju.

Da rezimiram. Mi podržavamo evropsku perspektivu zemlje, kao jedinstvene, ujedinjene, suverene BiH i čvrsto smo uz vas na putu ka EU. Ali posao se mora uraditi. Politički akteri u zemlji moraju to da urade, to vi morate da uradite. Snosite odgovornost da ne iznevjerite svoj narod - zaključio je Borelj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.