U PONEDJELJAK SJEDNICA

Može li izmijenjeni Zakon o VSTV-u dobiti podršku u Parlamentu?

Pokušavamo složiti termine, kad bi zajedno sjeli više puta da omogućimo da Vijeće ministara može normalno funkcionira, kaže Čović

Parlamentarna skupština BiH. BHRT

A. O.

22.7.2023

Pred zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak bi trebalo da se nađe Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH). Za Ustavnopravnu komisiju u ovom zakonskom rješenju nema ništa sporno. Ali, ima za međunarodnu zajednicu.

I pored upozorenja međunarodne zajednice, pred državne parlamentarce će izmjene i dopune Prijedloga Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH usvojene u maju. Ministru pravde BiH Davoru Bunozi poznate su sugestije onoga što je usvojilo Vijeće ministara BiH, no na to se, čini se, u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine niko ne obazire, piše BHRT.

- Koristimo priliku da izrazimo zabrinutost, jer će se, prema našoj procjeni, nazadne izmjene Nacrta zakona, urađene u posljednjem trenutku, negativno odraziti na obim podataka za prijavu, te potencijalno, predstavljati prepreku praktičnoj realizaciji sistema provjere finansijskih izvještaja koji se Nacrtom zakona uvodi - naveli su iz OSCE-a na njihov upit.

Vraćanje odredbe

- Prijedlog ambasadora jeste da se vrati odredba koja je bila u prvobitnom nacrtu zakona, a koja se odnosi na obvezu objavljivanja srodnika sudaca i tužitelja na internetskoj stranici VSTV-a, i treća sugestija veleposlanika je bila da se ne navode posebno zakoni koji bi se trebali primjenjivati prilikom dodatne provjere imovine sudaca i tužitelja. Vrlo važna stvar u ovom zakonu jeste formiranje posebnog odjela za integritet koji bi bio pri tajništvu VSTV-a i koji bi provjeravao imovinu sudaca i i tužitelja, kao i njihovih srodnika koji žive u zajedničkom domaćinstvu - navodi ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Osim kritika državnim ministrima, nije izostalo ni upozorenje međunarodne zajednice predsjedavajućima klubova u Zastupničkom i Domu naroda državnog parlamenta. Poznavaoci pravosudnog sistema već duži period upozoravaju na važnost Zakona o VSTV-u.

- Vrlo je važno da se već sada se ubrza, intenzivira na novom zakonu o VSTV-u koji bi trebao da održava sve one dobre standarde integriteta, odgovornosti i nezavisnosti pravosudnog sistema. Bez toga mislim da je sasvim jasno, i pokazale su to godine iza nas, nije moguće očekivati iskorak u smislu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala - smatra Srđan Blagovčanin, Transparency International BiH.

Šta je prioritet?

- Prioritetno je zakon o VSTV-u, prioritetno je da se uvedu kontrole i da se uradi jedan veting sudija i tužilaca, u smislu njihovih imovinskih kartona, da vidimo ko su korumpirane sudije i tužioci, da se oni maknu iz sistema i da se stekne jedan osjećaj odgovornosti prema svom poslu - mišljenja je direktor BIRN-a BiH Denis Džidić.

Može li Zakon o VSTV-u dobiti podršku u Parlamentu niko ne zna, kao što niko ne zna ni da li funkcioniše državna vlast, uključujući Vijeće ministara BiH. Da problemi postoje, jasno je i iz poruke lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

- Pokušavamo složiti termine, ponedjeljak, utorak ili srijedu, kad bi zajedno sjeli više puta da omogućimo da Vijeće ministara može normalno funkcionirati i donositi sve one odluke koje smo i najavljivali da ćemo imati u sedmom mjesecu. To bi značilo sve one zakone, prije svega s područja prava, i sukob interesa VSTV koji je već u proceduri itd... - kaže Čović.

Zakon o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću naglašen je kao jedan od 14 prioriteta Evropske komisije. Samim tim teško je ne očekivati novu reakciju međunarodne zajednice koja kritikuje predloženo zakonsko rješenje. Pitanje je - do kada će pravosuđe u Bosni i Hercegovini biti rak rana bh. društva?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.