ZASTUPNIK U SKS

Zahiragić o opozivu Hadžibajrića: Građani su glasali protiv načelnika, ali i oni koji nisu izašli su poslali važnu poruku

Referendum je građane koštao više od 150.000 KM, naveo je

Haris Zahiragić. Facebook

S. S.

23.7.2023

Zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić osvrnuo se na referendum u Općini Stari Grad, gdje je smijenjen načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

On je kazao da su građani Starog Grada protiv načelnika (koji su izašli na referendum), ali je puno više njih protiv onoga što im se nudi kao alternativa (oni koji nisu izašli).

- Prošao je referendum za opoziv načelnika Starog Grada. Odluku o opozivu mora potvrditi još i Općinsko vijeće. Mogao bih reći da mi iz SDA Stari Grad, možemo imati određenu vrstu moralne satisfakcije, jer smo preko 12 godina bili jedina konzistentna opozicija načelniku Hadžibajriću.

"Sila Bogu nije mila"

To je često i isticao, kako mu mi stalno "pušemo za vratom". Jedne prilike, lično sam mu kazao kako sila Bogu nije mila - i doista nije, a to ti se pokaže kada se najmanje nadaš. Međutim, ono što je porazno jeste činjenica da je na referendum izašlo samo 4.786 od ukupno 36.193 registrovanih birača ili svega 13,22 posto birača.

Šta nam to govori, osim da ovaj referendum, iako legalan, realno i nema neki snažan legitimitet? Govori nam to da građani Starog Grada nisu izašli da podrže načelnika, ali, uprkos ozbiljnim optužbama na račun Hadžibajrića, nisu izašli ni protiv njega na referendum. Također, govori nam da vlada generalna letargija i nezainteresovanost građana za važne procese u društvu i državi.

Najviše od svega, ovo je poruka građana Starog Grada onima koji su kandidovali Hadžibajrića, a koji su sada najglasnije agitovali za njegov opoziv (Trojka + pojedinci), da ni oni više nemaju povjerenje građana Starog Grada, kako zbog licemjerne politike na lokalnom nivou, tako i zbog katastrofalne politike na višim nivoima.

Više od 150.000 KM

Referendum je građane koštao više od 150.000 KM. Vidjet ćemo kada i kakvu odluku će donijet Općinsko vijeće, ali izbori koji će vjerojatno uslijediti će koštati mnogo više, a svakako redovni lokalni izbori bit će opet održani sljedeće godine... Pitanje je svrsishodnosti svega ovoga, ali šta je tu je.

Bilo kako bilo, SDA Stari Grad će sama ili zajedno sa potencijalnim partnerima - što svakako priželjkujemo, ponuditi kandidata u slučaju prijevremenih izbora. Krenut ćemo sa procedurom i procesom donošenja odluke o potencijalnim kandidatima već sutra, a kriteriji će biti da je obrazovan/a na pravom Univerzitetu, a ne na divljim univerzitetima, da ima neki uspjeh i mimo politike, da ima čist obraz i čistu prošlost, da nije opterećen/a svojom političkom historijom, da nije opterećen/a hipotekama i ustupcima raznim pojedincima i skupinama, te naravno da ima HRABROST i viziju kako može od Starog Grada napraviti općinu ugodnog života za sve generacije, općinu jednakih šansi za sve ljude i općinu vladavine prava u kojoj će svaki građanin, privrednik i investitor, imati isti tretman - što svakako do sada nije bio slučaj – naveo je Zahiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.