POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Opozicija nastavlja s blokadom imenovanja sudije Ustavnog suda BiH: Ponovo se nisu pojavili na sjednici Komisije

Procedura je takva da Komisija za izbor i imenovanje treba dati mišljenje Predstavničkom domu kako bi se imenovao novi sudija

Čolić, Durić, Gabela: Blokiraju imenovanje sudije Ustavnog suda BiH. Fena

24.7.2023

Opozocija na nivou Federacije BiH je nastavila sa blokadom imenovanja sudije Ustavnom suda BiH iz ovog entiteta.

Kako je potvrđeno za portal "Avaza", oni se ponovo nisu pojavili Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma PFBiH, a koja se trebala održati danas te nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Komisija daje mišljenje

Novu sjednicu je predsjedavajući ove komisije Mladen Bošković (HDZ BiH) zakazao za sutra u 10:30 sati, a po svemu sudeći opstrukcije opozicije će se nastaviti.

Procedura je takva da Komisija za izbor i imenovanje treba dati mišljenje Predstavničkom domu kako bi se imenovao novi sudija.

Prema ranije provedenoj proceduri prvorangirani kandidat za sudiju je Marin Vukoja, aktuelni sekretar Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Četiri zastupnika blokiraju Ustavni sud BiH

Do blokade rada ove Komisije je došlo s obzirom da ova Komisija ima 11 članova, od čega sedam iz vladajuće većine i četiri iz opozicije. 

U međuvremenu su dva zastupnika iz vladajuće većine se odrekla mandata u Predstavničkom domu te samim tim prestali biti članovi Komisije. Kvorum čini većina od ukupnog broja, odnosno šest zastupnika.

Podsjećamo, opozicioni zastupnici, koji su članovi ove komisije i koji blokiraju rad ove Komisije, a samim tim i imenovanje sudije Ustavnog suda BiH, su Irfan Durić (NES), Edina Gabela (SBiH), Eldar Čomor (SDA), Dajana Čolić (DF). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.