NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Predstavnički dom PFBiH raspravljao više sati o zaključku Etičke komisije o istupu zastupnika Karamatića

Istup zastupnika Marija Karamatića na sjednici izazvao je reagiranje zastupnika, a predsjedavajuća Marinković-Lepić mu je izrekla dvije opomene

Predstavnički dom PFBiH. Fena

FENA

25.7.2023

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH večeras je više sati trajala rasprava o istupu zastupnika Marija Karamatića (HSS), te o zaključku koji je tom domu predložila Etička komisija.

Etička komisija je zaključkom predložila da se zastupniku Mariju Karamatiću izrekne mjera javnog ukora. Također, predsjedavajućoj Predstavničkog doma je predloženo postupanje po članu Etičkog kodeksa, tj. udaljavanje zastupnika Karamatića sa četvrte redovne, odnosno današnje sjednice tog doma.

Predsjednik Etičke komisije Ivica Šarić (SDA) rekao je da je komisija na zahtjev dopredsjedavajuće Predstavničkog doma Edine Gabele i nekoliko zastupnika o kršenju Etičkog kodeksa i nedoličnog ponašanja na sjednici tog doma održala svoju prvu vanrednu sjednicu, usvojila taj zaključak i zatražila da se o njemu izjasni taj dom.

Istup zastupnika Marija Karamatića na sjednici izazvao je reagiranje zastupnika, a predsjedavajuća Marinković-Lepić mu je izrekla dvije opomene. Karamatić je tokom rasprave uzeo riječ i zatražio prekid sjednice da bi išao, kako je kazao, "gledati Zrinjski sa slobodne teritorije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.