ZATRAŽIO IZLAZAK

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Župljanin ne zaslužuje podršku Vijeća ministara za puštanje na slobodu

Smatraju da Vijeće Ministara BiH nema legitimititet davanja garancija

Stojan Župljanin: ratni zločinac. AA / Printscreen

A. O.

28.7.2023

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Kotor Varoš i Savez logoraša u BiH poslali su pismo Vijeću ministara BiH rekavši kako nemaju legitimitet davanja garancije da se prijevremeno na slobodu pusti ratni zločinac Stojan Župljanin.

Smatraju da Vijeće ministara BiH nema legitimititet davanja garancija sve dok Vijeće ministara BiH, na čelu sa Ministrom pravde, blokira upis pravosnažnih presuda MKSJ u pravni sistem BiH, o čemu postoje kritički izvještaji MKSJ i Rezidualnog Mehanizma za krivične sudove iz Den Haga, upućeni Vijeću Sigurnosti UN-a.

Dodaju kako se ne smiju se i ne mogu dati garancije bez mišljenja žrtava Župljaninovih zločina i nakon što se presude MKSJ upišu u krivične evidencije naše države.


- Upravo blokade i opstrukcije upisa presuda MKSJ omogućavaju da se zločinci politički i društveno angažiraju u BiH ,da budu “besprijekorni“građani da se ne upisivanjem presuda omogućava negacija zločina i presuda MKSJ. Davanje garancija Stojanu Župljaninu bi bila potvrda ,da se nakon političke podrške Dariju Kordiću od strane Predsjednice F BiH, Lidije Bradare i ministrice u Vladi F BiH, Sanje Vlaisavljević sistemski podržavaju zločinci i zločinačke politike koje su presuđene od strane MKSJ - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.