HAŠKI OSUĐENIK

Stojan Župljanin zatražio prijeveremeno puštanje na slobodu

On je 2016. godine pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora zajedno sa Mišom Stanišićem

Stojan Župljanin. Printscreen / Youtube

A. O.

28.7.2023

Haški osuđenik Stojan Župljanin zatražio je prijeveremeno puštanje na slobodu, dok je od sigurnosnih agencija u BiH zatražio je izdavanje garancija kako bi stekao preduslove za prijevremeno puštanje na slobodu, potvrđeno je za portal "Avaza".

On je 2016. godine pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora zajedno sa Mišom Stanišićem. Stojan Župljanin kaznu izdržava u zatvoru u Poljskoj.

Tereti se zbog progona kao zločina protiv čovječnosti, izvršenog putem ubistava, mučenja, protivpravnog zatočavanja, stvaranja i održavanja nehumanih životnih uslova, prisilnog premještanja i deportacije, pljačkanja imovine, bezobzirnog razaranja gradova i sela, uključujući uništavanje ili namjerno oštećenje vjerskih i drugih kulturnih objekata, nametanja i održavanja restriktivnih i diskriminatornih mjera.

Na osnovu nalaza vijeća, Župljanin i Stanišić su odgovorni i za ubistvo i mučenje kao kršenje zakona i običaja ratovanja. 

Župljanin je molbu za prijevremeno puštanje na slobodu podnio 28. decembra prošle godine, a Sud u Hagu se nije izjašnjavao o tome do danas. 

U svojoj molbi je tražio da mu se odobri prijevremeno puštanje na slobodu 11 februara 2023. godine, dan nakon što su mu istekle dvije trećine kazne zatvora. Od tada pa sve do danas Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nije odlučio o njegovoj molbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.