REAKCIJE

Delegacija EU osudila napade na novinare "Dnevnog avaza" i "Buke": Zaštita novinara uslov za članstvo BiH u EU

U svakom demokratskom društvu novinari moraju moći obavljati svoj važan posao, a da ne budu ciljani, vrijeđani i napadani, istakli su

Oglasili se iz Delegacije EU. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

30.7.2023

Delegacija Evropske unije u BiH osudila je napade na novinara "Dnevnog avaza" Danijala Hadžovića i novinara "Buke" Slađana Tomića od strane Jasmina Mulahusića.

Neprijateljsko okruženje

U porukama koje je Mulahusić uputio Hadžoviću i Tomiću navedene su ozbiljne prijetnje nasiljem i pozivi na obračun s njima. 

- Nedavni napadi na novinare Danijala Hadžovića i Slađana Tomića još su jedan primjer teških uvjeta u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini, što predstavlja neprijateljsko okruženje za slobodu medija u zemlji. U svakom demokratskom društvu novinari moraju moći obavljati svoj važan posao, a da ne budu ciljani, vrijeđani i napadan - naveo je glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig.

Zaštita novinara

- Jamčenje slobode izražavanja i medija, te zaštita novinara nalaze se među 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog praćenja prijetnji novinarima nužni su preduvjeti za napredak na putu prema EU - izjavio je Koenig za Buku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.