MOSTAR

Prošlo osam mjeseci od predistražnih radnji: Prestala potraga za masovnom grobnicom?

Potrebno prikupiti dodatna finansijska sredstva kojih nemamo, naveli su iz INO-a BiH

Dio nekadašnjeg rudarskog kopa Vihovići: Osnovane sumnje. Društvene mreže

Meliha Smajkic

31.7.2023

Kada su, prije osam mjeseci, urađene prve predistražne radnje na lokalitetu nekadašnjeg rudarskog kopa Vihovići u Mostaru zbog osnovane sumnje da se tu krije masovna grobnica s tijelima između 80 i 100 ubijenih Mostaraca, njihovim porodicama ukazao se tračak nade da će, konačno, nakon 30 godina traganja, doći do posmrtnih ostataka svojih najmilijih.

35 metara

S obzirom na to da tada pripadnici Ronilačko-alpinističkog tima Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog izuzetno loše vidljivosti nisu uspjeli pretražiti to jezero dublje od 17 od ukupno 35 metara, iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH, koji su ih i angažirali, javnosti je predočeno da će intenzivne aktivnosti otpočeti na proljeće. Međutim, otad do danas stvari se praktično nisu pomakle s mrtve tačke.

Iz INO-a BiH su nam kazali da se istraga na tom lokalitetu još vodi. Podsjetili su na to da je nedavno preminuli član Kolegija direktora INO-a BiH Mujo Hadžiomerović prije nekoliko mjeseci održao sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem, od kojih je zatražena pomoć u vezi s istražnim radnjama na ovoj lokaciji, ali je INO-u tada, naveli su, pružena samo moralna podrška.

Stojić: Šta se čeka. Facebook


Radi se, dodali su, o izuzetno složenom projektu koji je ujedno i najsigurniji način da se provjeri da li se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci žrtava i da neće odustati i da su im potrebna dodatna finansijska sredstva.

Odustati neće ni Mostarka Elvira Ela Stojić, koja je, uprkos tome što su godinama „Vihovići javna tajna“, pokrenula svojevrsnu lavinu kada je ponudila nagradu od 100.000 KM za informaciju koja će je dovesti do posmrtnih ostataka njenog oca Aleksandra Ace Stojića.

Šta se čeka

Njega su, kako je Stojić lani u svojoj ispovijesti za naš list navela, bojovnici HVO-a odveli u oktobru ’93. godine u trenirci i papučama iz stana na Starom Veležovom igralištu. Sva saznanja i informacije koje je tada dobila o tome da se u jezeru kriju posmrtni ostaci građana Mostara koji su ubijeni tokom 1993. godine i kamionima dovezeni na taj lokalitet, gdje su i bačeni, podijelila je sa svim nadležnim instancama.

- Šta se čeka više, pitam se. Rekli su na proljeće će, a evo je sredina ljeta. Je li moguće da ne postoji način da se to jezero isuši - kazala nam je Stojić.

Novi zaroni

- Paralelno, provode se određene istražne radnje i razgovori sa svjedocima koji imaju određene informacije koje se odnose na ovaj lokalitet s ciljem preciziranja lokacije na kojoj bi se mogla naći tijela žrtava. Također se planiraju i novi zaroni na lokaciji - kazali su iz INO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.