NAKON NOVIH SANKCIJA

Košarac Amerikance nazvao bahatim, bezobraznim i nemoćnim, poručio da ambasador SAD u BiH treba otići

Neće utjecati na rukovodstvo RS da nastavi s jasno definisanom politikom očuvanja RS, njene pozicije, te Ustavom i Dejtonom zagarantovanih prava

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. Avaz

N. Aj.

1.8.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da "tendenciozne američke sankcije ne mogu promijeniti izbornu volju srpskog naroda, koji čvrsto stoji uz politiku rukovodstva RS."

- Uvođenje sankcija najvišim zvaničnicima RS odraz je američke bahatosti, bezobrazluka, ali i krajnje nemoći takozvane velike svjetske sile, koja isključivo razumije argument sile, potpuno ignorišući silinu argumenata - poručio je Košarac u izjavi za agenciju Srna.

Zapadni centri moći

Rekao je i da je krajnje licemjerno i maliciozno optuživati rukovodstvo RS za neustavne i antidejtonske aktivnosti, jer ne postoji nijedan primjer, niti dokaz da RS krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

- Naprotiv, RS i svi njeni zvaničnici apsolutno primjenjuju i insistiraju na poštovanju Ustava i izvornog Dejtona. Mi podržavamo i zagovaramo dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez inostranog intervencionizma - dodao je Košarac.

Dodao je da "zapadnim centrima moći evidentno smeta činjenica da od rukovodstva RS ne mogu da naprave svoje poslušnike, koji će bespogovorno slušati i ispunjavati njihove naredbe."

- To im je trn u oku, zbog čega nastoje da silom i sankcijama politički disciplinuju zvaničnike RS. Neće im poći za rukom, ma koliku silu prosipali - rekao je Košarac.

Kako je naglasio, nonsens je sankcionisati legitimno i legalno izabrano rukovodstvo RS zbog usvajanja odluka na demokratski način u institucijama RS.

"Nasilnički pokušaji"

- Paradoksalno je da nam Amerikanci drže slovo o demokratiji, a da pri tome na najgrublji način, nasilnički gaze izbornu volju srpskog naroda u RS, pribjegavajući nedemokratskim mjerama - naveo je Košarac.

Dodao je da u svemu ovome ne treba zanemariti ni sarajevski utjecaj na Ambasadu SAD u BiH.

- Očigledno je da je američki ambasador poprimio isuviše sarajevskih mirisa i groznih podvala. Odavno ne vjerujemo u kredibilnost izvještaja koje dostavlja svojim šefovima u SAD. Svaki novi nasrtaj na RS osnažuje uvjerenje da američki ambasador nije dobronamjeran prema srpskom narodu i RS. Vrijeme mu je da ode - poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, sankcije, nasilje, ucjene i prijetnje kako Amerike, tako i drugih zapadnih centara moći, neće utjecati na rukovodstvo RS da nastavi s jasno definisanom politikom očuvanja RS, njene pozicije, te Ustavom i Dejtonom zagarantovanih prava.

- Građani RS prepoznali su ispravnost takve politike i daju joj povjerenje u svakom izbornom ciklusu. Nebulozni pokušaji američke administracije da nasiljem to promijeni, ostat će to što jesu – nasilnički i nebulozni pokušaji - izjavio je ministar Košarac.

Podsjećamo, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD jučer je na crnu listu stavio zvaničnike iz bh. entiteta RS zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na crnoj listi su se našli Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, te predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković i ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.