UZ HIMNU I VATROMET

U Goraždu svečano otvoren 26. internacionalni Festival prijateljstva

Ambijent u gradu uličnim defileom, ali i ceremoniju svečanog otvaranja uljepšale su mažoretkinje iz Kiseljaka i članovi Duhačkog orkestra iz Travnika

Sa večerašnjeg otvorenja  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13
Alen Bajramovic

1.8.2023

Godinu dana očekivani 26. internacionalni Festival prijateljstva otvoren je večeras u Goraždu. Pred ljubiteljima pop, rok i narodne muzike i sevdalinke, ali i umjetnosti, književnosti, sporta i dobre zabave je sedam dana ispunjenih brojnim sadržajima.

Ambijent u gradu uličnim defileom, ali i ceremoniju svečanog otvaranja uljepšale su mažoretkinje iz Kiseljaka i članovi Duhačkog orkestra iz Travnika, koji već tradicionalno nastupaju na Festivalu prijateljstva. U programu su učestvovale i članice Plesne akademije "Victory", te učesnici dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja“, Emir Geca i Erma Hubanić.

Pozdrav učesnicima u ime mladih Goražda uputila je Sara Kadrić, članica amaterske pozorišne scene Centra za kulturu, a Festival je otvorio gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Kao i do sada, Festival prijateljstva otvoren je intoniranjem festivalske himne, podizanjem zastave koju su do jarbola nosili učenici generacije osnovnih i srednjih škola, uz vatromet.

Prvu avgustovsku noć na obalama Drine ispunili su zvuci pop-rok muzike.

Na pozornici ispred Sportske dvorane "Mirsad Hurić" nastupaju Emir & Frozen Camels, a nakon 16 godina na Festivalu prijateljstva je ponovo Toni Cetinski u čijim hitovima će publika uživati do kasno u noć.

Nešto ranije na platou ispred Centra za kulturu otvoren je Ljetni sajam knjige. U Zavičajnom muzeju otvorena je izložba Spomenici kulturno-historijskog naslijeđa – stećci i nišani Ilijaš- Goražde 2023.

U Omladinskoj ulici počela je Škola glume za djecu, sa voditeljima Vildanom Bašić, Aldinom Džananovićem i Ajlom Hadžović, dok je u Gradskoj Art galeriji otvorena izložba djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji Boje prijateljstva Goražde 2022. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.