AFERA ZDRAVSTVO

Izetbegović više nije profesorica na Medicini, Spahić tvrdi: Sebija je razorila najveću zdravstvenu ustanovu u BiH

Doktorica Izetbegović ne može tretirati kantonalne zakone i uredbe kao švedski sto

KCUS: Šta je dovelo do manjka kadrova. Facebook

Nerma Ajnadžić

2.8.2023

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kojoj su ranije oduzeta zvanja magistra i doktora nauka, a nakon toga i titula redovne profesorice, zvanično više nije uposlenica Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Tačnije, otkaz je postao pravomoćan i ona više nije nastavnica u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Mahom tjerala

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu nije uvažio žalbu Sebijinih advokata na uručeni otkaz 24. aprila ove godine, ali je nije ni odbio. To znači da je ostalo na snazi rješenje koje su ranije potpisali rektor UNSA-e Rifat Škrijelj i Amina Valjevac, dekanesa Medicinskog fakulteta.

A posljednjih dana, osim situacije u vezi s Izetbegović, KCUS je bio u fokusu javnosti nakon što je optužio ministra zdravstva KS Harisa Vranića da ne dozvoljava zapošljavanje novih kadrova u ovoj ustanovi, a zbog čega nisu dozvoljene posjete.

A, godinama unazad, upravo pod vodstvom Izetbegović, ova najveća zdravstvena ustanova u BiH mahom je tjerala kompetentne ljekare i profesore, čime se itekako srozala.

Jedan od njih je Ademir Spahić, koji je dobio i tužbu protiv KCUS-a zbog nezakonitog otkaza, koji je potpisala, pogodite ko - pa Sebija Izetbegović.

Danas on obnaša funkciju predsjednika Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i jedan je od rijetkih koji javno i glasno govore o torturi koju je provodila Izetbegović.

- Uvijek se to dešava kada SDA nije na vlasti, nikad ništa ne funkcionira... Trojka prodaje državu, ne valja zdravstvo, obrazovni sistem, ne valja ništa... Doktorica Izetbegović ne može tretirati kantonalne zakone i uredbe kao švedski sto, kad joj odgovara, primjenjuje ih, a kad ne odgovara, ne primjenjuje - kazao nam je Spahić.

Devet godina

Osvrnuo se na, kako je istakao, „spinove koje je Izetbegović plasirala u javnost“, a koji se tiču nemogućnosti zapošljavanja.

- Destrukcija zdravstvenog sistema, posebno tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, a to je KCUS, kontinuirano se uništava devet godina. Ne treba joj saglasnost za zapošljavanje. Gotovo 80 ljekara je ili protjerano ili je zbog raznih pritisaka napustilo KCUS. A da ne govorim o ostalim kadrovima, to su trocifreni brojevi. Mogla je za upražnjena mjesta raspisati javni oglas i primiti radnike. Pametnije bi joj bilo da se prestane valjati u političkom blatu - jasan je Spahić.

Spahić: Neka se prestane valjati u političkom blatu. Facebook

Smatra da je davno trebala biti pokrenuta smjena Izetbegović.

- Član 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti jasno kaže koje uvjete generalni direktor treba ispunjavati, kao i član 44. Statuta KCUS-a. Dakle, osim općih uvjeta, mora se ispunjavati uvjet da je redovni/vanredni profesor ili docent. Izetbegović je ostala bez zvanja doktora nauka, ustanovljeno je da nema magisterij i po inerciji stvari nije mogla napredovati. UO je morao pokrenuti smjenu Sebije Izetbegović. A ako oni to nisu uradili, ministar treba pokrenuti smjenu UO - naglašava Spahić.

Nesagledive štete

Spahić smatra da zdravstvo treba depolitizirati.

- Mi, nažalost, devet godina pričamo o Sebiji Izetbegović, to nigdje na svijetu nema. U KCUS, u ovom trenutku, ne znam bih li se vratio, mislim da predstoji ogroman posao, napravljene su nesagledive štete i što manje politike treba biti u budućnosti - rekao je Spahić, referirajući se na to da je KCUS-u naloženo da ga vrati na posao poslije nezakonitog otkaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.