BANJA LUKA

Nije postignut dogovor: O kriminalizaciji klevete odlučuje Ustavni sud RS

Ako na toj instanci bude utvrđeno da vitalni nacionalni interes nije prekršen, ovaj represivni zakon će stupiti na snagu i počet će njegova primjena

Sa održanih protesta. Anadolija

H. J. I.

2.8.2023

Zajednička komisija Vijeća naroda RS i Narodne skupštine RS nije postigla saglasnost o tome da zakon kojim se kriminalizuje kleveta ne stupi na snagu. 

Mehanizam vitalnog nacionalnog interesa je nakon usvajanja ovih Izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS pokrenuo Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, a procedura nalaže da se u tom slučaju zajednička komisija ovih dviju institucija pokuša usaglasiti. Ukoliko do usaglašavanja ne dođe, konačnu ocjenu donosi Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Ustavnom sudu RS.

Ako na toj instanci bude utvrđeno da vitalni nacionalni interes nije prekršen, ovaj represivni zakon će stupiti na snagu i počet će njegova primjena.

Iz Vijeća naroda je saopćeno da na sjednici nije došlo do usaglašavanja u vezi s ovim amandmanom.

- Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost, predmet se prosljeđuje Ustavnom sudu RS, Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke u skladu s članom 70. dopunjenog Amandmanom LXXXII Ustava RS - naglasili su oni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.