GROBAR PREDUZEĆA

Kako je Koldžo otjerao "Zrak" u stečaj: Zapošljavanja, kršenje procedura i prikrivanje realnog stanja

Prilikom prodaje nije bilo kriterija za formiranje cijena, čime se eventualno moglo pogodovati preduzećima bliskim političkim strankama

Nedžad Koldžo. Fena

3.8.2023

Preduzeće "Zrak d.d." Sarajevo već godinama rovari u ozbiljnim problemima. Posljedni ekser na mrtvački sanduk ovog preduzeća postavio je bivši direktor i dugogodišnji bivši načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koji je u toku 2022. godine upravljao ovim preduzećem.

Epilog Koldžinog upravljanja ovom kompanijom je bio je stečajni postupak iz kojeg ga nova Vlada FBiH pokušava izvući.

O Koldžinom upravljanju dovoljno govori i izvještaj Ureda za reviziju Federacije BiH, koji je dostavio negativno mišljenje i ukazao na brojne nepravilnosti u upravljanju ovim preduzećem.

U izvještaju se navodi da Uprava Društva nije izvršila procjenu sposobnosti subjekta da nastavi poslovati u vremenski neograničenom periodu s obavezama o prezentaciji finansijskih izvještaja. To jasno govori kako se prikrivalo stvarno stanje.

Izmirivanje obaveza

- Akumulirani gubitak na 31. 12. 2022. godine iznosi 6.800.758 KM i viši je od trećine osnovnog kapitala. Koeficijent tekuće likvidnosti je 0,27, što ukazuje na to da Društvo tekućim sredstvima nije u mogućnosti pravovremeno izmirivati tekuće obaveze – ističu iz Ureda.

O manjku prihoda dovoljno govore i procedure prilikom prodaje, koje su bile formulirane na način da se eventualno može pogodovati preduzećima bliskim političkim strankama, čime se na još jednom segmentu kršio zakon.

- Društvo nema interne procedure kojima se utvrđuje način formiranja cijena, već se cijene formiraju prilikom pregovaranja sa kupcima na osnovu dostavljenih ponuda, što nije u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH – ističe Ured pojašnjavajući procedure.

Upravljanje rizikom

Osim toga, u izvještaju se navodi da je primljeno pet zaposlenika na određeno vrijeme bez provođenja javnog oglasa, a sporno je bilo i to da se nisu vršili obračuni za plaće na osnovu radnog vremena uposlenika, iako je to osnova za obračun plaća. Pojednostavljeno rečeno, plaće su se dijelile bez nekog posebnog kriterija.

O maćehinskom odnosu prema preduzeću govori i to da Društvo nije provodilo redovne mjere upravljanja rizikom i mjere za obezbjeđenje adekvatnosti kapitala u skladu sa Zakonom o finansijskom poslovanju s obzirom na to da posluje u uslovima potpune nelikvidnosti i insolventnosti i ima uslovnu blokadu računa, te da je akumulirani gubitak veći od zbira trećine osnovnog kapitala i fonda rezervi.

- Društvo nije izmirivalo obaveze po osnovu plaća, poreza i doprinosa na plaće za 2022. godinu u iznosu od 2.068.412 KM, što sa obavezama iz prethodnog perioda iznosi 12.740.577 KM – navodi dalje Ured.

Uprava „Zraka“ nije izvršila ni godišnji popis imovine i obaveza kako bi se u poslovnim knjigama izvršilo usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem.

Stečajni postupak

Ured za reviziju je nepoštivanje zakonskih odredbi jasno prikazao kao razlog za otvaranje stečajnog postupka.

- Organi upravljanja (Uprava, Nadzorni odbor, Skupština) nisu obavljali zadatke propisane Zakonom o privrednim društvima, što je imalo velikog uticaja na normalno funkcionisanje i rješavanje nagomilanih problema u Društvu, zbog čega je 11. 4. 2023. godine otvoren stečajni postupak – pojašnjava Ured.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.