MANIFESTACIJA

"Odbrana BiH - Igman 2023": Hatma šehidima BiH, mevlud i zikr

Država Bosna i Hercegovina je neupitna, ona će opstati, rekao je Hurtić

Sa obilježavanja  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
A. O.

3.8.2023

U okviru vjerskog dijela programa manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023“ večeras je na platou Ratne džamije na Igmanu proučena hatma šehidima Bosne i Hercegovine, te tevhid, mevlud i zikr.

Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić podsjetio je da se već tradicionalno, više od 20 godina, „okupljamo kod Igmanske džamije, kako bi učili Dovu za domovinu“.

Razlog okupljanja  

- U Dovi za domovinu molimo za sve ljude, da sretno, sigurno, slobodno, žive u domovini Bosni i Hercegovini. Razlog našeg okupljanja, između ostalog, jeste i da se podsjećamo na ovu, prvu izgrađenu, džamiju u nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Naravno, svim čestitim muslimanima je inspiracija da su muslimani oni koji grade, a ne koji ruše. Tako se ponašala i naša vojska, odlučili su da, dok drugi ruše, oni budu oni koji će graditi. To je u skladu s našom vjerom, da budemo od onih koji vode napretku, i to posebno ističemo - izjavio je vojni muftija.

Glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nesib-ef. Hadžić ukazao je na činjenicu da je okupljanje na Igmanu prilika da se zajednički iskazuje ljubav prema domovini, i prema vjeri.

- Došli smo da veličamo Allaha Uzvišenog. Ovaj namaz koji smo klanjali, ovo učenje Kur'ana, salavati, medžlisi-zikr, ispunili smo svoj zadatak - kazao je, između ostalog, efendija Hadžić.

Prigodno predavanje

Program su izveli imami Vojnog muftijstva i imami medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Kakanj i Kiseljak. Zikr je predvodio šejh Haris-ef. Hadžić.

Prigodno predavanje ovom prilikom je održao Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

- Vrlo je važan trenutak da se podsjetimo na veličinu onog što su borci uradili, oslobodili, pobijedili, opstali, izgradili i nastavili da izgrađuju. Važno je da mi cijenimo ono što su uradili, ako mi ne cijenimo, ne znam kako ćemo od drugih tražiti da cijene vrijednosti za koje su hiljade dali svoje živote. Na Igmanu na dostojanstven način ističemo njihovo herojstvo - kazao je Čeliković.

Istaknuo je i da je važno da se okupljamo, jer na taj način jačamo međusobne veze.

Programu je prisustvovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, koji je poručio da se šehida i borbe pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine moramo sjećati.

Tradicija i znak

- Iza nas je Igmanska džamija, naša tradicija, naš znak. Onaj ko zaboravi ponovi mu se. Govorio sam to i na mnogim drugim skupovima, u posljednjih 120 godina je bilo 12 genocida nad Bošnjacima, 13. ako bude, mi ćemo biti krivi, zaboravit ćemo šta nam se desilo, šta nam se dešava i naša djeca neće znati šta je bilo ovdje. Država Bosna i Hercegovina je neupitna, ona će opstati. Ona je jedina stvar koja se ne može rasklopiti. Hiljadu godina je bila, i bit će do Sudnjeg dana - izjavio je ministar Hurtić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović ukazao je na značaj manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman“ za kulturu sjećanja.

- Glavna poruka ove manifestacije je da se mi sjećamo svojih heroja, dok se drugi sjećaju ratnih zločinaca. Ja sam ponosan, i moja djeca mogu biti ponosna što sam bio pripadnik Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Ove manifestacije su važne za kulturu sjećanja, koja mora da pobijedi kulturu zaborava“, kazao je Osmanović.

Dovu na kraju programa proučio je Suljo-ef. Ćerimović, penzionisani imam Medžlisa Sarajevo.

Na platou Ratne džamije na Igmanu, sutra, 4. augusta, bit će klanjan džuma-namaz, a hutbu će kazivati prof. Mustafa-ef. Spahić.

Također, bit će proučena Dova za domovinu, javila je MINA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.