TURISTIČKA RAZGLEDNICA

Prokoško jezero, planinsko oko do kojeg nije lako doći: Kakav biser Bosna ima!

Ali, ko zna, možda je Prokoško još ljepše jer, nakon tolikog mučenja po lošem makadamu, čovjeku lakne kada uđe u dolinu

Vikendice od drveta i kamena. E. Trako

4.8.2023

Ako zažmirimo na put od Fojnice do krajnjeg odredišta na 1.636 metara nadmorske visine, Bosna i Hercegovina ima biser ogledan u Prokoškom jezeru.

”Dženet, dženet”, što bi rekli gosti arapskog porijekla.

I zaista, u julu, kada su bile paklene vrućine širom BiH, na Prokoškom jezeru je bilo umjereno. Okruženo planinskim vrhovima Vranice prije svega, ovo jezero je idealno za bijeg od svakodnevice.

Čista desetka

Vikendice od drveta i kamena. Prirodna zaštita od velikih vrućina leži u samom jezeru. Kako rekosmo na početku, da nije puta, čista desetka.


Za cijene, kažu, jedino domaći gosti pitaju. E. Trako

Nakon sat vožnje kao u žitnim kolima nekada stigosmo na ulaz u kompleks jezera. Rampa. Plaća se naknada za parking 10 KM po automobilu i 2 marke po glavi, po osobi.

- Novinari ne plaćaju, uživajte u ovoj ljepoti - govori nam muškarac koji radi na rampi.

Ni oko jezera nije bolji put. Ali, ko zna, možda je Prokoško još ljepše jer, nakon tolikog mučenja po lošem makadamu, čovjeku lakne kao da je zbacio veliki teret s ramena kada uđe u dolinu.

Odmah s ulaza bombarduju nas natpisi “Pite, janjetina, kafa, čaj”, pa onda “Čaj, kafa, pite, janjetina”... i tako ukrug. Cijene su manje-više iste. Ako neko poskupi čaj, brzo se to pročuje, pa i ostali domaćini usklade cijenu.

Za cijene, kažu, jedino domaći gosti pitaju. Arapi, kako zovu sve ljude tamnije puti, ne pitaju, oni jednostavno mogu uživati u zraku i u zelenilu koje im miluje dušu i srce.

Mi se odlučujemo za doručak kod Sabine Topalović.

Sve vrste pita

- Imaju uštipci, kravlji sir i paradajz nabrzinu. Ostalo ćete malo duže čekati - govori nam pošteno u startu.

A ostalo je janjetina s povrćem ispod sača, pet-šest vrsta pita...

Naručujemo uštipke, sir i paradajz. Sve nas košta 42 marke. Reklo bi se i da je jeftino u odnosu na okolnosti dovoza robe na 1.636 metara nadmorske visine.


Gosti uživaju u prekrasnoj prirodi. E. Trako

Kako dan odmiče, sve više terenaca Mitsubishi, Toyota, Subaru dovozi turiste. U jednom trenutku svaka klupa s južne strane jezera bi popunjena. Neko ponio roštilj, neko meze od kuće, kafa se pije i gušta se na ugodna 22 stepena.

Na skoro svakoj drugoj vikendici natpis na engleskom “Za iznajmljivanje”.

- Nije skupo, ljudi po 30 maraka nekada daju za jednu noć - otkriva nam Sabina Topalović.

Kroz selo se začu kas konja. To jedan domaćin poveo dorata na obalu jezera. Ugledao desetine ljudi, ali među njima i mališane koji su oduševljeni jahanjem konja.

- Pošto je sat - pitamo.

- Nije na sat, na krug je, jedan krug 10 maraka - odgovori i odvede konja.

Kad eto ti za naš hastal Hasiba Merdžanića. Mala digresija, to je onaj čovjek što mu ništa nije mrsko, sve zna i spreman je, ako treba, pomoći i u 3 ujutro.

Platio kaznu

- Ma ja izvlačim turiste, dobro je - odgovara na pitanje čime se on bavi.

- Po turi uzmemo 100 KM najmanje. Zna to ići i više. Zavisi opet koga vozimo, koliko ljudi, vidjeli ste kakav je put - objašnjava nam.


Izdavanje vikendica na Prokoškom. E. Trako

Dakle, on iz Fojnice do Prokoškog jezera po 16 kilometara lošeg makadama dovozi ljude i od toga, kaže, živi.

- Ima tu raznih zahtjeva, nekada traže da ih čekamo po cijelu noć. Oni sjede, uživaju... Ma može se zaraditi, šuti, dobro je - kaže nam Merdžanić.

Otkriva nam da je lani platio kaznu od 2.000 maraka.

- Da hoće vlast odrediti koliko je porez i da mi to platimo. A ne ovako da nas globe i hvataju ko da smo kriminalci. Pa bolje je da vozam turiste nego da šumu kradem - istinu zbori prepošteni Hasib.

Sve je još na Prokoškom jezeru temeljeno na dobroj volji domaćina. Ako njima nije volja da vas ugoste i ponude hranom i pićem, taman da ste s engleskog dvora, ostat ćete gladni.

- Tako je to. Janjetina ispod sača je 50 maraka. Ko voli, nek’ izvoli - govore nam u bašti Sabine Topalović, gdje se naša ekipa dolmila uštipcima i sirom.


Jezero okruženo planinskim vrhovima Vranice - Avaz
Doručak kod Sabine Topalović - Avaz
Merdžanić: Može se zaraditi - Avaz
Prirodni hlad  - Avaz
Mnogi uživaju u vožnji biciklom - Avaz

Činjenice o Prokoškom jezeru

Prokoško jezero je ledničko jezero na blizu 1.660 metara nadmorske visine. Nalazi se na planini Vranici, 22 km udaljeno od centra gradića Fojnica, Bosna i Hercegovina, između dolina rijeke Vrbasa i doline rijeke Bosne.

Kotlina jezera leži u zoni migmatita. Jezero se puni vodom iz lednika, podjezerskih i okolnih izvora lociranih u podnožju Debelog brda, topljenjem snijega s okolnih padina i atmosferskim talozima. Vodu gubi otokom veličine manje rijeke, procjeđivanjem i isparavanjem.

Površina jezerskog bazena iznosi 48.330 m2. Dužina jezera je 426 m, maksimalna širina 191,3 m, a srednja širina 113,4 m, dok je dužina obalske linije 1.060,5 m. Srednja dubina jezera iznosi 5,7 m, a maksimalna 13 m. Tokom ljetnih mjeseci nivo može da se smanji na 60 cm.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.