NEVESINJE

Pored starog makadamskog puta: Svatovsko groblje na Morinama

Spominju se tri legende koje se prepričavaju, ali u njima ima i historijskih činjenica

Nevesinjski stećci datiraju iz perioda od 12. do 15. stoljeća. P. Mucović

P. Mucović

7.8.2023

Pored starog makadamskog puta Nevesinje – Kalinovik na visoravni Morine nalazi se nekropola stećaka poznata kao Svatovsko groblje. Osim ove nekropole, na Morinama imaju još dvije nekropole - Djevojačko groblje i Kopano groblje.

59 stećaka

Prema riječima Boška Buhe, historičara iz Nevesinja, za Svatovsko groblje vezuju se tri legende koje se prepričavaju, ali u njima ima i historijskih činjenica. 

- Nekropola stećaka koja je u narodu poznata kao Svatovsko groblje ima 59 stećaka. Mada, prema istorijskim podacima, to nema nikakve veze s tragedijom svatova, jer je nekropola stećaka nastala 300 godina prije toga - pojašnjava Buha za "Avaz".

Dodaje da nevesinjski stećci uglavnom datiraju iz perioda od 12. do 15. stoljeća, a tragedija svatova bega Lakišića iz Blagaja kod Mostara desila se 1796. godine. 

Buha: Razne priče. P. Mucović

- Prema ovoj legendi o svatovima, beg Lakišić je zaprosio djevojku u Kalinoviku te su konjima krenuli po nju. Pošto je bilo izuzetno lijepo vrijeme za to doba godine, sredinu februara, ostavili su svoje ogrtače na Čobanovom polju, iznad Mostara. Međutim, nisu znali kakva je klima na Morinama, čije i samo ime kaže da su mnoge umorile.

Otišli po mladu

- Ali mlada nije bila voljna da se uda za njega, nego za nevesinjskog bega Ljubovića - priča Buha i dodaje da se mlada bila obećala begu Ljubovića i tu vezu je podržavala i njena majka, dok je otac podržavao bega Lakišića, jer je, zajedno s njim, bio poslanik.

Oni su otišli po mladu u Kalinovik, prenoćili, a sutradan su krenuli da se vrate. Kada su pili posljednju kafu, prema legendi, mlada i njena majka su u tu kafu usule neki otrov (sok od neke biljke ili gljive). Djelovanje otrova je nastupilo upravo kod stećaka. Tu su se oni ošamutili od otrova i u sprezi sa surovim vremenom na Morinama svi stradali (vjerovatno su se naslanjali na stećke da se zaštite). Jedino nisu stradali oni kojima nije bio usut otrov, a to su mlada i sluga bega Ljubovića, koji je, po diktatu bega Lakišića, morao poslati svoga konja da na njemu jaše mlada te da mu je njegov sluga dovede - kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.